czwartek, 17 października 2013

Dyniowa z chilli i kokosem.





Wspaniała, gęsta i rozgrzewająca zupa z dyni. Dodatek chilli i mleka kokosowego sprawia, że ma niesamowity smak i aromat. Jako dodatek grillowana szynka parmeńska i tosty na oliwie. Pyszne danie, którego długo nie zapomnicie:)




Przygotowanie: 30 minut.
Gotowanie: 45 minut.
Gotowe do podania: około 1 godzinę i 30 minut.

Ilość porcji z przepisu: 4 miseczki.


  • 600 g puree z dyni Hokkaido*
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 centymetrowy kawałek świeżego imbiru
  • 1 duża łyżka przecieru pomidorowego
  • ½ łyżeczki curry
  • ½ łyżeczka chilli
  • 200 ml mleka kokosowego**
  • 2 szklanki bulionu***
  • sok z małej limonki
  • sól ****
  • 4 kromki chleba
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej
  • łyżka oliwy z oliwek

Wykonanie:

Bulion dobrze podgrzać. Kiedy będzie gorący dodać mleko kokosowe, zamieszać i trzymać na małym ogniu 30 minut.

Na patelni rozgrzać olej. Dodać drobno posiekany korzeń imbiru, czosnek i cebulę. Podsmażać dopóki składniki nie będą lekko złote. Następnie dodać przecier i dobrze wymieszać. Na koniec dodać curry, chilli oraz puree z dyni i cały czas podgrzewając, mieszać do połączenia się składników. Jeżeli masa będzie bardzo gęsta można podlać 2 łyżkami bulionu.

Po 30 minutach do bulionu i mleka kokosowego dodać bazę dyniową i dokładnie wymieszać. Wlać sok z limonki i skosztować, w razie konieczności dosolić. Jeżeli widoczne będą grudki zupę można zblenderować.

4 kromki ulubionego chleba posmarować oliwą i grillować. Następnie podsmażyć na patelni szynkę, do momentu kiedy będzie całkiem wysuszona. Pokroić w cienkie plasterki.

Zupę podawać na gorący z grzankami i szynką.

*dynia Hokkaido po upieczeniu jest bardzo zbita i gęsta, a kolor jest bardzo intensywny, dlatego proponuję użycie tego gatunku.

** najlepiej kupić mleko kokosowe z sklepach z orientalną żywnością. Mleko powinno być produkowane w krajach Azji Wschodniej, wtedy będzie mieć odpowiednią konsystencję i kolor.

*** bulion można przygotować na warzywach lub kurczaku. Można też rozpuścić dwie kostki rosołowe w dwóch szklankach wrzątku.

**** zupę solimy na samym końcu, po skosztowaniu, zależy to od tego jakiego bulionu użyliśmy. W moim przypadku zupa była dość słona, bez konieczności doprawienia.

Przepis zaadaptowany ze strony: www.thekitchn.com

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Spicy pumpkin soup.

Coconut milk and chilli pumpkin soup. Very creamy, thick and delicious. Perfect dish for autumn:) Served with drilled toasts and prosciutto.


Preparation: 30 minutes.
Baking: 45 minutes.
All ready: about 1 hour and 30 minutes.
Serves: 4 bowls.

  • 600 g pumpkin puree ( made from Hokkaido pumpkin)
  • 1 tbsp canola oil
  • 2 garlic cloves, roughly chopped
  • 1 small onion, chopped
  • 2 cm piece of fresh ginger root, chopped
  • 1 big spoon tomato paste
  • ½ tsp curry
  • ½ tsp chilli
  • 200 ml coconut milk
  • 2 cup vegetable or chicken stock
  • juice from 1 lemon, fresh
  • 4 slices of your favorite bread
  • 4 sliced of prosciutto
  • 1 tbsp olive oil

Directions:

Heat the stock and when it's hot stir in coconut milk. Boil in a small heat for 30 minutes.
Heat oil on non stick frying pan. Add chopped garlic onion and ginger. Fry until it;s gold. Then add tomato paste and stir well. Lastly add curry, chilli and pumpkin puree. Stir everything until it's well combined. If the mixture is too thick You can add a few spoons of the broth.

After 30 minutes boiling add broth and coconut onto the pumpkin mixture, stir well. Add lime juice and taste. You can add some salt if You think it's necessary ( it depends on what kind of broth You use). Blend the soup to remove knobs.

Heat a grilling pan. Spread olive oil on bred slices and grill them until gold and crunchy. Then grill prosciutto and slice it.

Serve the soup hot with toasts and prosciutto.

Recipe adapted from: thekitchn.com



Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

4 komentarze:

  1. Mmm, uwielbiam kremy dyniowe... A ten jest tak cudownie gęsty, poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowna, mega kremowa i ten kolor.. obłęd!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow, wygląda obłędnie! kolor, konsystencja, cudo!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...