sobota, 12 października 2013

Owsiane z masłem orzechowym.





Pełnoziarniste ciasteczka z rodzynkami, masłem orzechowym i płatkami owsianymi. Błyskawiczne, rozpływające się w ustach i przepyszne zbożowe ciasteczka. Na pewno zasmakują wszystkim uzależnionym od masła orzechowego. Idealne aby wziąć je do pracy lub na uczelnię i zrobić smaka innym. Albo zjeść prosto z blachy...



Przygotowanie: 15 minut.
Pieczenie: 12 minut.
Gotowe do podania: około 30 minut.

Ilość porcji z przepisu: 8 dużych ciastek .

  • ½ szklanki płatków owsianych
  • ½ szklanki płatków jęczmiennych
  • ¾ szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 60 g miękkiego masła
  • ¼ szklanki cukru demerara
  • 1 małe jajko
  • 4 czubate łyżki masła orzechowego ( ja użyłam Sante)
  • pół szklanki rodzynek
Wykonanie:


Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło ubijać dopóki nie będzie białe i puszyste. Następnie dodać cukier i miksować chwilę do połączenia składników. Potem wbić jajko, dodać masło orzechowe i zmiksować. Na koniec wmieszać wszystkie sypkie składniki oraz rodzynki.

Na blaszce formować duże płaskie ciastka ( niewiele urosną i nie rozleją się). Piec od 10-12 minut.
Pozostawić na parę minut do stężenia.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Wholemeal peanut butter cookies.


Cookies with oats, raisins and peanut butter.



Preparation: 15 minutes.
Baking: 12 minutes.
All ready: about 30 minutes.
Serves: 8.


  •  cup rolled oats
  • ½ tsp ground cinnamon
    3/4 cup wholemeal flour
  • 1 tsp baking soda
  • a pinch of salt
  • 60 g softened butter
  • ¼cup muscovado sugar
  • 1 small egg
  • 4 tbsp creamy peanut butter
  • 1/2 cup raisins
Directions:



Preheat the oven to 180C. Line large baking pan with parchment paper.

Beat butter until it's pale and fluffy. Then ad sugar and mix until it's well combined. Mix in peanut butter and egg. Lastly add all dry ingredients with raisins and mix well.

Form large cookies on the parchment paper. It won't change it's shape. Bake for 10-12 minutes. Set a side for a few minutes to set before serving.



Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...