sobota, 3 sierpnia 2013

Tarta marcepanowa z wiśniami.


marzipan tart

Tarta na migdałowym spodzie z dodatkiem wiśni oraz jeszcze większej ilości migdałów:) Spód jest bardzo chrupiący i przypomina trochę ciasto ucierane, a dodatek wiśni powoduje, że smaki fajnie się równoważą. Bardzo dobry deser, odpowiedni na każdą porę roku.



Przygotowanie: 60 minut.
Pieczenie: 60 minut.
Gotowe do podania: około 2,5 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 8 kawałków.


Spód:

  • 1 ¼ szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • ¼ szklanki zmielonych migdałów
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
Wypełnienie:

  • 125g miękkiego masła
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 2 łyżki likieru amaretto
  • 2 jajka
  • 1 szklanka zmielonych migdałów
  • ¼ szklanki mąki pszennej
  • 400 g wydrylowanych wiśni
  • dodatkowy cukier puder do posypania
Wykonanie:

Ciasto:

W dużej misce zmieszać wszystkie sypkie składniki z masłem, dopóki będą przypominać bułkę tartą. Dodać żółtko i wymieszać z pozostałymi składnikami. Ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę i zagniatać do utworzenia gładkiej kuli. Zapakować w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Przykryć folią spożywczą i wsypać obciążenie ( np. surowy ryż lub kasza). Piec przez 10 minut z obciążeniem, potem 10 bez. Odstawić do ostygnięcia.

Wypełnienie:

Temperaturę zmniejszyć do 160C.

Masło ubić z cukrem oraz olejkiem i likierem. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Dodać zmielone migdały oraz mąkę i miksować do połączenia.
Masę wylać na podpieczone ciasto i udekorować wiśniami. Piec 40 minut i pozostawić do ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

almond tartcherries tart
Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Marzipan tart with cherries.

 

tart with cherries

Delicious and simple tart with almonds and cherries.


Preparation: 60 minutes.
Baking: 60 minutes.
All ready: about 2,5 hours.
Serves: 8 pieces.

Pastry:

  • 1 ¼ cup plain flour
  • 1/3 cup caster sugar
  • ¼ cup almond meal
  • 125 g softened butter
  • 1 egg yolk
  • 1 tsp of salt
Filling:

  • 125g softened butter
  • ¼ cup caster sugar
  • 1 tsp vanilla flavor
  • 2 tbsp amaretto liqueur
  • 2 eggs
  • 1 cup almond meal
  • ¼ cup plain flour
  • 400 g pitted cherries
  • extra caster sugar to sprinkle
Directions:

Pastry:

In a big bowl mix together all stiff ingredients with butter, until resembles breadcrumbs. Then add yolk and knead until well combined. Transfer the dough onto floured surface and knead for a few minutes. Then wrap with a plastic foil and place in a fridge for 30 minutes


Preheat the oven to 180 degrees. Place rolled out pastry in greased flan tin. Line with baking foil and fill with uncooked rice. Bake for 10 minutes with rice and another 10 without it. Set aside to chill.

Filling:

Low the temperature onto 160C.

Beat chilled butter with the flavor and liqueur until it's pale and creamy. Then add eggs, one by one, still mixing. Lastly stiff in flour and add almonds. Stir well. Pour filling into chilled pastry and decorate with cherries. Bake for 40 minutes. Set aside to chill and sprinkle with caster sugar.

Like us on facebook!

tart with almonds

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

9 komentarzy:

  1. Bardzo ładne zdjęcia! Bardzo mnie ciekawi smak tej tarty ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. marcepan i wiśnie, ciekawy miks :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Mimo, że nie przepadamy za marcepanem na taka tartę chętnie się wprosimy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niebo w gębie:) uwielbiam marcepan!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała tarta,marcepan bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  6. robiłam podobną, tylko bez dodatku wiśni. PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  7. w sam raz dla mnie:) obłędny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ekstra! Kradnę kawałek i uciekam ;)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękujemy za wszystkie komentarze! Smak nadzienia jest dość uniwersalny więc wiśnie można zastąpić innymi owocami i też będzie dobra.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...