piątek, 2 sierpnia 2013

Chleb cztery ziarna.


homemade bread

Chleb pełnoziarnisty z dodatkiem maku, siemienia lnianego, słonecznika i sezamu.

Po raz kolejny okazuje się to co oczywiste: produkty zrobione samodzielnie przewyższają te kupione w sklepie, nawet jeżeli nie wyjdą idealnie. Ostatnio robiłam granolę, a tym razem chleb. Wyszedł naprawdę fantastycznie: skórka jest chrupiące a środek bardzo miękki i delikatny. Dodatki ziaren sprawiają, że chleb jest bardzo pożywny i ma ciekawy smak. Wykonanie jest dosyć pracochłonne, ale naprawdę warto poświecić czas.




Przygotowanie: około 120 minut.
Pieczenie: 25 minut.
Gotowe do podania: około 3 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 1 duży bochenek.

  • 500 g mąki pszennej lub pełnoziarnistej
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 350 ml letniej wody
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 łyżeczki maku
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki łuskanego słonecznika
  • 40 g sezamu
Wykonanie:

W rondelku dobrze zmieszać drożdże z 50 ml wody. Odstawić na 5 minut lub do momentu spienienia. Mąkę wraz z solą przesiać do dużej miski. Dodać rozpuszczone drożdże, miód, oliwę oraz pozostałą wodę. Całość energicznie wymieszać drewnianą łyżką do otworzenia kuli. Następnie ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i wyrabiać 5 minut dopóki nie będzie gładkie.
Potem ciasto włożyć z powrotem do miski, na środek wsypać ziarna i zagniatać ciasto dopóki nie będą równomiernie rozłożone. Tak przygotowane ciasto włożyć do miski lekko posmarowanej oliwą i potrząsnąć nią parę razy, aby ciasto się natłuściło. Miskę przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 30 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Po 30 minutach należy ciasto uderzyć pięścią, aby pozbawić go nadmiaru powietrza. Następnie wyjąc na czysty blat i uformować bochenek. Chleb położyć na wysmarowanej oliwą blasze i przykryć czysta ściereczką. Odstawić na kolejne 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Na bochenku zrobić delikatne nacięcia nożem i włożyć do piekarnika. Piec przed 10 minut, następnie obrócić na drugą stronę i piec kolejne 15 minut. Zostawić do ostygnięcia. Chleb może leżeć w woreczku przed 3-4 dni. Zamrożony może być przetrzymywany do dwóch miesięcy.

Przepis pochodzi z książki „Wypieki” Anneki Manning.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

bread with seeds


Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Three seeds bread. 

 

wholemeal bread

Wholemeal bread with three different types of seeds.


Preparation: 120 minutes.
Baking: 25 minutes.
All ready: about 3 hours.
Serves: 1 loaf.

  • 500 g wholemeal flour or maida flour
  • 1 ½ tsp salt
  • 350 ml lukewarm water
  • 7 g dry yeast
  • 1 tsp honey
  • 1 tsp olive oil
  • 2 tsp poppy seeds
  • 2 tsp flax seed
  • 2 tsp sunflower seeds
  • 40 g sesame

Directions:

In a small pot mix together 50 ml of water and dried yeast. Set aside for 5 minutes. Stiff flour and salt into a bog bowl. Then add yeast, olive, honey and remaining water. Mix well with a wooden spoon.

Place the dough onto floured working surface. Knead the dough until it's smooth. Then place the dough again on the bowl and add the seeds. Knead the dough until seeds are well combined. Then place dough in the second bowl, sprinkled with some olive. Set aside into war place for 30 minutes ( dough has to double the volume).

After this time punch the the dough into the center to get rid of the air. Then form nice round loaf from the dough. Place on the oiled baking pan and again place in the warm place for 30 minutes.

Preheat the oven to 220 degrees. Bake the loaf for 10 minutes, then turn it on the other side and bake for another 15 minutes. Set aside to chill.



Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...