środa, 21 sierpnia 2013

Sablés z musem borówkowym.

blueberry mousse

Kruche ciasteczka z kremem borówkowym.

Bardzo efektowny deser, idealny na wyjątkowe okazje. Genialny w swej prostocie i wyjątkowo delikatny w smaku. Ciasteczka są bardzo proste w przygotowaniu, najlepiej zrobić je dzień wcześniej, aby wszystkie składniki dobrze stężały. Przepis na kruche ciasto oraz pomysł na wygląd ciasteczek pochodzi od Michaela Roux.





Przygotowanie: 90 minut.
Pieczenie: 10 minut.
Gotowe do podania: na drugi dzień lub po 4 godzinach.

Ilość porcji z przepisu: 4 desery.

Ciasto kruche z żółtkiem:
  • 125gram maki 
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 żółtko

Ponadto:
  • 250ml śmietanki 30% lub 36%
  • 4 łyżki cukru
  • łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach wrzątku
  • 300 g borówek ( plus do dekoracji)
Wykonanie:

Ciasto:

Na stolnicę przesiać mąkę. Dodać masło, sól i cukier puder. Składniki połączyć palcami. Dodać żółtko i krótko wyrabiać ciasto, do utworzenia gładkiej masy. Zapakować w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.

Po 30 minutach rozwałkować ciasto i wyciąć 8 kołek ( mniej więcej o średnicy 6-8 centymetrów).
Położyć na blachę i piec około 10 minut ( muszą być ładnie zarumienione). Pozostawić do ostygnięcia.

Mus.

Borówki wsypać na rozgrzaną patelnię. Dodać cukier i trzymać na ogniu dopóki masa nie zgęstnieje, a sok z owoców nie zniknie. Po ostygnięciu wmieszać żelatynę.

Śmietanę ubić na sztywno. Śmietana oraz garnek powinny być dobrze schłodzone. Delikatnie wmieszać borówki ( pozostawiając 4 łyżki do ozdobienia talerza). Wstawić do lodówki na godzinę.

Z papieru do pieczenia wyciąć 4 prostokąty o wymiarach 8x3 centymetry. Złożyć je w rurki, mierząc średnicę w stosunku do ciasteczek. Rurki powinny być mniejsze. Spiąć je spinaczem i przyłożyć na dna 4 ciasteczek. Rurki wypełnić musem i tak przygotowane ciastka włożyć do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc. Po tym czasie delikatnie odpiąć papier do pieczenia i przykryć pozostałymi ciasteczkami. Talerzyki, na których będziemy serwować ciastka udekorować odłożonymi borówkami.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!
cookies with blueberries


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)




Sablés with blueberry mousse.

easy dessert

Simple cookies from shortcrust pastry with blueberries.


Preparation: 90 minutes.
Baking: 10 minutes.
All ready: second day.
Serves: 4.

Shortcrust pastry with yolk:

  • 125 g plain flour
  • 100 g butter
  • 50 g caster sugar
  • a pinch of salt
  • 1 yolk

Moreover:

  • 250ml double cream
  • 4 tbsp of sugar
  • 1 tsp of gelatine dissolved in 2 tbsp of warm water
  • 300 g blueberries ( left some for the garnish)

Directions:

Cake:

In a big bowl mix together all stiff ingredients with butter, until resembles breadcrumbs. Then add yolk and knead until well combined. Transfer the dough onto floured surface and knead for a few minutes. Then wrap with a plastic foil and place in a fridge for 30 minutes

Line big baking pan with parchment paper . Preheat the oven to 170 degrees.

Roll the pastry out and cut out 8 circles ( 6-8 cm diameter). Place on the paper and bake for 10 minutes. Set aside to chill.

Place frying pan on the heat. Add blueberries with 4 tbsp of sugar and heat until all juice is gone and the mixture is thick.Set aside to chill. Then stir in gelatine..

Beat chilled double cream until stiff. Place in the fridge for 30 minutes. Then gently mix in blueberry mousse.

Cut out from baking paper 4 rectangles (8x3 cm). Form tubes and place them on 4 cookies. Fill in with blueberry mousse and place on the fridge for 4 hours or all night. Then gently remove parchment paper and top with remaining cookies. Decorate and serve.

Like us on facebook!
 

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

4 komentarze:

  1. Lubię taka prostotę w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niby takie proste, a wygląda super elegancko i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...