wtorek, 6 sierpnia 2013

Lasagne.



Klasyczne włoskie danie pełne pomidorów oraz świeżych przypraw.

Lasagne to kupa roboty i dużo brudnych garnków do mycia, ale przede wszystkim wspaniały smak i iście włoska uczta. U mnie w domu od zawsze robiło się ją tak samo: z dużą ilością pomidorów i papryki, mięsa mielonego z indyka oraz sosem beszamelowym. Nie można zapomnieć oczywiście o serze: można użyć ulubionego rodzaju, u mnie to mieszanka goudy i parmezanu. Mimo, że pogoda nie sprzyja siedzeniu w kuchni to po prostu naszła mnie straszna ochota na to danie, a efekty widzicie poniżej:)



Przygotowanie: 40 minut.
Pieczenie: 20 minut.
Gotowe do podania: około godziny.

Ilość porcji z przepisu: 4 duże kawałki.

  • 15 płatów makaronu do lasagne
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 średnie cebule
  • 3 małe ząbki czosnku
  • 3 średnie papryki ( ja użyłam, czerwonej, żółtej i zielonej)
  • świeża bazylia, oregano i tymianek
  • 300 g pieczarek
  • 300 g ulubionego sera żółtego ( u mnie gouda)
  • 100 g startego parmezanu
  • sól i pieprz
  • masło do wysmarowania naczynia

Beszamel:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • sól i pieprz


Wykonanie:


Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.

W dużym garnku zagotować wodę z łyżką soli. Kiedy będzie wrzeć, wrzucać plastry makaronu ( po dwa, maksymalnie trzy, aby się nie posklejały) i gotować 3 minuty. Potem układać na talerzach, uważając by się nie posklejały.

Na patelni rozgrzać olej. Dodać posiekaną cebulkę i czosnek. Podsmażać póki nie będzie złocista. Dodać mięso mielone i smażyć około 7 minut. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki i trzymać na patelni dopóki sok nie zniknie. Następnie dodać pocięta w kosteczkę paprykę i smażyć 5-10 minut. Na koniec dodać pomidory, przecier oraz zioła i przyprawy. Dobrze zamieszać i dusić póki smaki dobrze się nie przegryzą.

Aby wykonać beszamel należy na patelni rozpuścić masło. Kiedy będzie gorące i płynne, dodać mąkę i bardzo energicznie mieszać, dopóki nie utworzy się gęsta masa, potem smażyć przez 1-2 minuty. Do mleka dodać szczyptę pieprzu i soli. Mleko wolno dolewać do zasmażki cały czas mieszając, aż utworzy się gęsty sos.

Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć płaty makaronu, następnie posmarować sosem beszamelowym ,wyłożyć farsz i posypać startymi serami. Czynność powtarzać do wykończenia wszystkich składników. Lasagne zapiekać 15-20 minut, aż ser będzie chrupiący. Podawać na ciepło.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!
mincedmeat lasagne


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Lasagne.


Parmesan lasagne

Classic lasagne with tomatoes, meat and white sauce.


Preparation: 40 minutes.
Baking: 20 minutes.
All ready: about 1 hour.
Serves: 4.

  • 15 sheets of lasagne pasta
  • 500 g turkey mincemeat
  • 400 g canned tomatoes
  • 3 tbsp tomato paste
  • 2 tbsp canola oil
  • 2 brown onions
  • 3 small cloves of garlic
  • 3 peppers
  • fresh basil, thyme and oregano
  • 300 g mushrooms
  • 300 g shredded cheese
  • 100 g shredded Parmesan
  • salt and pepper
  • butter to grease

White sauce:

  • 2 tbsp butter
  • 2 tbsp flour
  • 1,5 cup milk
  • salt and pepper

Directions:


Preheat the oven to 180 degrees. Grease casserole with butter.

In a big bowl heat water with a tbsp of salt. When it's hot boil sheets of pasta ( 2-3 at one time) for 3 minutes. Then leave to chill ( place them on different place to prevent sticking).

On a frying pan heat the oil. Add chopped onion and garlic, fry until it's gold. Then add meat and fry up to 10 minutes. Next add sliced mushrooms and chopped pepper and fry until it;s soft. Lastly add tomatoes, paste, herbs with salt and pepper. Stir well and stew for 10 minutes.

White sauce:
Melt the butter on large non stick pan. Then add flour and stir roughly until it's well combines. Leave for 2 minutes until it's bubbling. Add some salt and pepper to the milk and pour it very slowly into the pan. Stir constantly until a mixture is thick.

On greased casserole place prepared pasta, then white sauce, meat sauce and shredded cheese and Parmesan. Then top with another pasta sheets, white sauce etc. Repeat this activity until the ingredients are finished. Bake for 15-20 minutes, or until cheese on the top is crunchy.


Like us on facebook!

Bon apetit!!
easy lasagne

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

2 komentarze:

  1. wspaniała!
    jedno z moich ukochanych dań:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo ja poproszę o taki jeden wielki solidny kawał porcji ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...