środa, 28 sierpnia 2013

Chałwowe sernikobrownie.

cheesecake brownie

Sernik o smaku chałwy na spodzie z brownie.

Z powodu nadmiaru chałwy w domu ( myślę, ze nikt nie potrafiłby zjeść takiej ilości) zaszła konieczność na stworzenie jakiegoś deseru z nią w roli głównej. Pomysł dodania chałwy do sernika nie jest zbytnio odkrywczy, ale za to bardzo smaczny. Zamiast standardowego spodu z ciasteczek lub kruchego, postanowiłam zrobić brownie. Sernik jest dosyć ciężki, ale za to z wyrazistym smakiem i niezbyt słodki: mały kawałek na pewno nikomu nie zaszkodzi.




Przygotowanie: 30 minut.
Pieczenie: 50 minut.
Gotowe do podania: około 4 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 12 kawałków.


Brownie:
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżka kakao do wypieków
  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 90 g masła
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka

Ser:
  • 150ml śmietanki 30% lub 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 300 g chałwy o ulubionym smaku
  • 500 g kremowego sera lub sera trzykrotnie zmielonego
  • 1 jajko


Wykonanie:

Brownie:

*deser można piec w foremce 10x20 cm lub w tortownicy o średnicy 21 cm
Wybraną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

W dużej misce wymieszać kakao z mąką, solą i kawą.

Drugą miskę położyć na garnku z gotującą się wodą. Roztopić czekoladę z masłem. Ciągle mieszając dodać cukier i mieszać, aż się rozpuści, Na koniec zdjąć miskę z pary i dodać jajka. Dokładnie wymieszać.

Płynna masę wlać do sypkiej mieszanki i zmiksować, aż wszystkie składniki się połączą.

Wylac do formy i podpiekac 10 minut. W tym czasie przygotowac ser.

Ser:

W dużej misce ser zmiksowac z cukrem. Następnie dodac jajko oraz smietankę i ponownie zmiksowac. Wmieszac pokruszoną chałwę. Masę wylac na podpieczony spód i piec 35-40 minut w temperaturze 170C.

Po upieczeniu sernik studzic 10 minut w piekarniku o uchylonych drzwiczkach, potem za zewnatrz. Przed podaniem sernik powinien odstac 3-4 godzin w chłodnym miejscu do stężenia.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!

brownie




Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)




Brownie cheesecake with halva.

cheesecake with halvah

Delicious cake with brownie and halva.


Preparation: 30 minutes.
Baking: 50 minutes.
All ready: 4 hours.
Serves: 12.

Brownie:

  • ½ cup white flour
  • a pinch of salt
  • 1 tbsp dark cocoa
  • 125 g dark chocolate
  • 90 g butter
  • 1 tsp instant coffee
  • ½ cup raw sugar
  • 2 eggs


Cheesecake:

  • 150ml double cream
  • 4 tbsp caster sugar
  • 300 g halva ( your favorite flavor)
  • 500 g cream cheese
  • 1 egg

Directions:

Brownie:

Line 20x30 baking pan or 21 diameter round pan with parchment paper. Preheat the oven to 180C. 

In a big bowl stir together flour, cocoa, salt and instant coffee.

In the second bowl put the chocolate and butter and set it over a saucepan of simmering water. When it's melted add the sugar and stir until well combined. Lastly add the eggs and stir.

Mix together chocolate mixture and flour mixture. When well combined transfer into the pan.

Bake for 10 minutes.

Cheesecake:

Mix cheese with sugar. Then add egg and cream. Lastly stir in crushed halva and pour the mixture on brownie layer. Bake for 40 minutes and leave for 3-4 hours to set.

Like us on facebook!

Bon apetit!!



Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

10 komentarzy:

  1. wow, wygląda to... bosko! a jak pomyślę o ciężkim, mocno czekoladowym cieście i chałwowym smaku... rozpływam się z rozkoszy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznie. Nie jestem wielką fanką chałwy, wręcz za nią nie przepadam, ale w takim wydaniu myślę, że skusiłabym się chociaż spróbować. A pozostała część rodziny byłaby zachwycona. ;)

    Pozdrawiam, IS

    OdpowiedzUsuń
  3. o mamo ile pyszności w jednym ciasteczku:) sernik,brownie i jaszcze chałwa:D achhhhhhh nie mogę sobie wyobrazić aż tak wspaniałego smaku:D:D:D tak jak karmelitka, rozpływam się na sam widok:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Masz mnie, jako fanka chałwy, sernika i ... brownie :) czuję się zobowiązana do zrobienia tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Istne cudo *_* Chałwa i brownie <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne musi być, chałwa i czekolada to moje dwa ulubione smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. właśnie zajadam-jeszcze gorący.... pyszny... dekadencki
    następnym razem dodam jednak do sea mniej cukru bo dzięki chałwie jest mega słodki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakował, pozdrawiam.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...