niedziela, 18 sierpnia 2013

Owocowy wachlarz.

cake with fresh fruits

Ciasto migdałowe przekładane trzema kremami: borówkowo- jeżynowym, malinowym i czekoladowym.

Pyszne i lekkie ciasto w bardzo letnim stylu. Właściwie jest to pożegnanie z owocami, choć w zanadrzu jest jeszcze kilka przepisów z owocami w roli głównej. Nazwa wzięła się od ozdób czekoladowych: przypomniały nam wachlarze. Ciasto migdałowe pochodzi z opublikowanej już wcześniej Opery: jest bardzo lekkie i niezbyt słodkie. Ten tort jest przysporzył wielu kłopotów ( niefortunny dzień: śmietana za nic nie chciała się ubić), ale kiedy w końcu się udał zachwycił smakiem oraz prezentacją.



Przygotowanie: 90 minut.
Pieczenie: 30 minut.
Gotowe do podania: na drugi dzień lub po 4 godzinach.

Ilość porcji z przepisu: 12 kawałków.


Ciasto migdałowe z tego przepisu:
  • 6 białek
  • 2 łyżki stołowe cukru w kryształkach
  • 225g zmielonych i blanszowanych migdałów
  • 225g cukru pudru
  • 6 dużych jajek
  • 70g mąki
  • 45g masła

Ponadto:
  • 750 ml śmietanki 30% lub 36%
  • łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 4 łyżkach wrzątku
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 500 g malin
  • 250 g borówek
  • 250 g jeżyn
  • 8 łyżek cukru
Wykonanie:

Ciasto:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Trzy tortownice o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia ( można piec w jeden na trzy razy).

Białka ubić na sztywno z cukrem.

Zmielone migdały, cukier puder i całe jajka zmiksować na gładką masę. Potem dodać mąkę i miksować na wolnych obrotach. Do masy dodać ubite białka i mieszać delikatnie drewnianą łyżką.

Masę podzielić na 3 części i wylać po równo tortownic. Piec przez 5-7 minut. Zostawić do ostygnięcia.

Kremy:

Śmietanę ubić w schłodzonej misce na sztywno. Wstawić do lodówki.

Żelatynę rozpuścić we wrzątku i odstawić do ostygnięcia.

Na gaz położyć dwie patelnie. Do jednej włożyć maliny z 3 łyżkami cukru a do drugiej borówki z 5 łyżkami cukru i jeżyny. Podgrzewać dopóki cała woda nie zniknie i nie powstaną gęste sosy. Pozostawić do ostygnięcia. Kiedy musy będą zimna wmieszać żelatynę ( całość rozlać po połowie).

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę.

Ubitą śmietanę podzielić na trzy części. Do jednej dodać maliny, drugiej borówki i jeżyny, a trzeciej czekoladę.

Jeden blat ciasta umieścić w tortownicy o szerokości 23 centymetry. Wyłożyć mus czekoladowy, tak aby dosięgał do boków tortownic. Następnie przykryć drugim blatem ciasta i powtórzyć czynność z musem borówkowo-jeżynowym. Przykryć ostatnim blatem i musem malinowym. Ciasto powinno stać w lodówce minimum 4 godziny, a najlepiej cała noc.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!

cake with raspberries



Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Fruity fan cake.


almond cake

Almond cake layered with three mousses.


Preparation: 90 minutes.
Baking: 30 minutes.
All ready: second day.
Serves: 12.

Almond cake from this recipe:
  • 6 egg whites
  • 2 tbsp raw sugar
  • 225g ground almonds
  • 225g caster sugar
  • 6 big eggs
  • 70g all-purpose flour
  • 45g butter

Moreover:
  • 750 ml double cream
  • 8 tbsp sugar
  • 1 tsp of gelatine dissolved in 4 tbsp of hot water
  • 500 g fresh raspberries
  • 500 g fresh blueberries
  • 150 g dark chocolate

Directions:

Cake:

Prepare 3 cake tins (21 cm each) – line bases with baking paper . Preheat the oven to 200 degrees.

Beat the whites with sugar ( has to be stiff and shiny)

Ground almonds, caster sugar and whole eggs mix until well combined. Then add the flour and mix.
Lastly add the beaten whites and stir with wooden spoon.

Split the almond cake into three and spread on the 3 pans. Bake 5-7 minutes. Set aside to chill

Beat chilled double cream until stiff and place in the fridge.

Place two frying pans on the heat. Add raspberries with 3 tbsp of sugar in the first one and blueberries with 5 tbsp of sugar in the second one. Heat until all juice is gone and the mixture is thick. Then split gelatine into two and mix into the mousses.

Melt the chocolate in a bowl set over a pan of hot water, stirring from time to time.

Split whipped cream into three bowls. Add raspberries, blueberries and chocolate into each separately.

Place first layer of cake on 23 cm round baking pan and spread chocolate mousse on it. Then top with next cake and pour blackberry mousse. Lastly place third cake on the top and pour raspberry mousse. Place in the fridge for one night.

cake with fruits

Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

3 komentarze:

  1. zachwycający tort! wygląda bajecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. cudownie wygląda! Poproszę o kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne ciasto!! Smakuje zapewne wybornie!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...