poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Placuszki z cukinii.



zucchini fritters

Proste placki z cukinii i dymki.

Szybkie danie, idealne jako przekąska lub dodatek do obiadu. Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw, gdyż można je wykorzystać na wiele sposobów i zawsze się sprawdza.



Przygotowanie: 40 minut.
Gotowe do podania: od razu po przygotowaniu.

Ilość porcji z przepisu: 8 placków.

  • 450 g cukinii, startej na tarce
  • 2 łyżeczki soli
  • 30 g mąki pszennej
  • 1 roztrzepane jajko
  • 3 dymki, drobno posiekane
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • łyżeczka świeżego tymianku
  • garść świeżej mięty
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta pieprzu
  • 40 g startego parmezanu
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Cukinię posolić i zostawić na 20 minut, aby puściła soki. Następnie umieścić cukinię w czystej ściereczce i mocno wycisnąć przez nią wodę. Suchą cukinię umieścić w misce i dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placuszki dopóki nie będą złociste. Podawać na ciepło.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!



Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Zucchini fritters.

Simple zucchini fritters with mint, spring onions and Parmesan.


Preparation: 40 minutes.
All ready: right after preparing.
Serves: 8.

  • 450 g grated zucchini
  • 2 tsp salt
  • 30 g plain flour
  • 1 egg, mixed
  • 3 spring onions, chopped
  • lemon rind from 1 lemon
  • 1 squeezed garlic clove
  • 1 tsp fresh thyme
  • handful fresh mint
  • pinch of nutmeg
  • a pinch of pepper
  • 40 g grated Parmesan
  • canola oil for frying

Directions:

Place grated zucchini in a bowl. Add salt and mix well. Leave zucchini for 20 minutes. After this time place zucchini in a clean cloth and squeeze to remove all water. Place dry zucchini in the bowl and add all ingredients. Mix well and form round fritters on hot oil. Fry for a few minutes until gold. Serves hot.



Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

3 komentarze:

  1. Placuszki z cukinii są zawsze pyszne!
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham je:) cudownie ci wyszły

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie robiłam, ale bardzo mnie ciekawi ich smak! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...