niedziela, 11 sierpnia 2013

Pizza margarita.



Pizzeta na grubym cieście z sosem pomidorowym i mozarellą.

Wszyscy kochamy pizzę, a margarita to klasyka, której nikt nie jest w stanie się oprzeć. Ciasto, które znajduje się w przepisie to ciasto idealne. Wspaniale wyrasta, jest miękkie i puszyste, piecze się maksymalnie 10 minut. Sos pomidorowy jest bardzo uniwersalny i prosty w wykonaniu. Proste dodatki sprawiają, że pizza będzie smakować nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Mozzarellę można zamienić na ser żółty lub parmezan, wedle upodobań.




Przygotowanie: 80 minut.
Pieczenie: 10 minut.
Gotowe do podania: około 2,5 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 4 duże kawałki.


Ciasto
  • 350 g mąki typu 00 lub chlebowej ( plus około 50 g do wyrobienia)
  • 7 g świeżych drożdży
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 25 ml mleka

Sos pomidorowy:
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Dodatki:
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 50 g czarnych oliwek
  • 200 g mozzarelli
  • garść świeżej bazylii
  • łyżeczka kaparów


Wykonanie:

Ciasto:
W letniej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Do dużej miski przesiać mąkę oraz wsypać sol. Dodać rozpuszczone drożdże, oliwę i mleko. Krótko wyrabiać ciasto póki składniki się nie połączą. Ciasto oprószyć mąką i położyć w ciepłe miejsce, przykryte szmatką, na czas 30 minut. Po 30 minutach wyłożyć je na oprószony mąką blat i wyrobić. Ciasto będzie kleiste, należy dodawać po trochę mąki, aby stało się bardziej zwarte i lekko kleiło się do rąk. Ciasto z powrotem włożyć do miski i odstawić na 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do 150C, duża blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Pomidorki pokroić na polówki, skropić oliwą i posypać ziołami. Piec przez 30 minut.

Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać pokrojony czosnek i cebulą. Podsmażać bardzo krótko, aby się zeszkliły. Następnie dodać pomidory oraz wszystkie przyprawy. Dobrze zamieszać i dusić przez około 10 minut. Skosztować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Temperaturę podwyższyć do 200C. Na blasze położyć nowy arkusz papieru.

Z wyrośniętego ciasta uformować pizzetę. Posmarować sosem, pozostawiając boki wolne od sosu. Posypać pokrojonymi oliwkami. Boki posmarować oliwą i piec przez 8-10 minut.

Pizzetę posypać pomidorkami, kaparami, bazylią i serem. Podawać na ciepło .






Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Margarita pizza.

Classic margarita pizza with mozzarella and tomato sauce.


Preparation: 80 minutes.
Baking: 10 minutes.
All ready: about 2,5 hour.
Serves: 4..

Dough:

  • 350 g mąki type 00 flour
  • 7 g fresh yeast
  • 200 ml lukewarm water
  • 1 tsp sugar
  • ½ tsp salt
  • 30 ml olive oil
  • 25 ml milk

Tomato sauce:
  • 400 g canned tomatoes
  • 3 tbsp olive oil
  • 1 onion
  • 2 cloves of garlic
  • 1 tsp of sugar
  • salt and pepper for the taste

Toppings:
  • 2 tbsp olive oil
  • 1 tsp mixed herbs
  • 200 g cherry tomatoes
  • 50 g black olives
  • 200 g mozzarella
  • pinch of fresh basil
  • 1 tsp capers
Directions:

Dough:

Melt yeast and sugar in lukewarm water. Place stiffed flour and sugar in a big bowl. Then add yeast, milk and olive. Knead the dough until it's well combined and smooth. Place the bowl on warm place for 30 minutes. After 30 minutes place the dough on a working surface and knead, adding some flour until it's more thick. Then again place in the bowl and warm place for another 30 minutes.

Preheat the oven to 150C, line large baking pan with a parchment paper.

Halve the cherry tomatoes and place on the pan. Brush with olive and sprinkle with herbs. Bake for 30 minutes.

Heat the olive on a frying pan. Place chopped onion and garlic on it and fry for a few seconds. Then add the tomatoes and seasonings. Stir well and heat for then minutes.

Set the temperature on 200C and change parchment paper.

From the dough form pizza shape and spread tomato sauce on it, leaving sides free. Sprinkle with the olives. Bake for 8-10 minutes. Place tomatoes, capers, basil and mozzarella on the top. Serves hot.


Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

6 komentarzy:

  1. bardzo ładne zdjęcia :]
    czegóż chcieć więcej? tylko wspaniałego towarzystwa! jeść tak dobre rzeczy w samotności to grzech.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy! Chyba, że ktoś jest bardzo głodny, wtedy w pojedynkę raźniej... :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Faktycznie, nawet nie zwróciłam uwagi:) Pozdrowienia!

      Usuń
  3. Piękne zdjęcia i bardzo fajny przepis. Muszę sama spróbować takiego w domu, ale chyba wolałabym na cieście takim, jakie można dostać w Dominium. Mój narzeczony zawsze oskubuje mi kawałki pizzy, bo tak bardzo je lubi ;)
    Wiesz może jak zrobić podobne? Bo pizzerzy nie chcą się podzielić tą tajemnicą :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy. Co do grubości ciasta, to z założenia miała być pizzeta więc ciasta wcale nie rozwałkowywałam, tylko rozłożyłam je palcami w odpowiedni kształt. Gdyby ciasto bardzo cienko rozwałkować wtedy wyszła by bardzo cienka pizza. Nie wiem czy ten przepis sprosta wymaganiom z Dominium, ale wypróbowałam już kilka receptur na ciasto do pizzy i ten jest najlepszy. Pozdrawiam:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...