środa, 14 sierpnia 2013

Karmelowe sztabki.


Deser z duża ilością czekolady i karmelu.

Propozycja idealna dla miłośników wszelkiej maści karmelu. Batoniki przypominają krówki lub cukierki Dumle ( jeżeli ktoś jeszcze je pamięta): są bardzo ciągnące i obowiązkowo zostają na zębach. Spód oraz wierzch to duża ilość czekolady: w formie ciasteczek oraz polewy. Ilość kalorii zawarta w jednym kawałku jest zabójcza, ale zapewniam, że warto.





Przygotowanie: 30 minut.
Gotowe do podania: około godziny.

Ilość porcji z przepisu: 10 batoników.

  • 200 g ciasteczek z tego przepisu lub kupionych czekoladowych
  • 1 łyżka masła
  • 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej

Karmel:
  • 250 ml mleka skondensowanego
  • 50 g cukru
  • 80 g miękkiego masła
  • 2 łyżki syropu klonowego ( można zastąpić łyżką miodu)

Wykonanie:


Ciasteczka zgnieść na miazgę, dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać.

Foremkę o wymiarach 10x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wysypać ciasteczka i dobrze docisnąć. Wstawić do zamrażalnika na czas przygotowywania karmelu.

W rondlu z grubym dnem lub na żeliwnej patelni umieścić wszystkie składniki na karmel. Podgrzewać na małym ogniu dopóki wszystkie składniki nie będą rozpuszczone i dobrze połączone. Następnie zwiększyć ogień i cały czas energicznie mieszając, podgrzewać 10 - 15 minut. Karmel musi ściemnieć oraz zgęstnieć. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy karmel jest gotowy, należy umieścić łyżeczkę karmelu w kubku z zimna wodą. Jeżeli pozostanie w całości i po wyjęciu da się ugniatać, wtedy ma odpowiednią konsystencję.

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę.

Na zmrożony spód wyłożyć karmel i zalać czekoladą. Odstawić na czas 30 minut do stężenia.

Przepis pochodzi z książki "Czekolada" Carli Bardi.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!





Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Caramel bars.

Simple dessert with caramel and chocolate.


Preparation: 30 minutes.

All ready: about 1 hour.
Serves: 10 bars.

  • 200 g cookies from this recipe or bought chocolate cookies
  • 1 tbsp butter
  • 100 g dark or semi sweet chocolate
Caramel:

  • 250 ml condensed milk
  • 50 g sugar
  • 80 g softened butter
  • 2 tbsp maple syrup
Directions:

Crush the cookies in a food processor until resembles crumble. Then add melted butter and stir well.

Line 20x30 cm baking form with parchment paper. Press the cookies in the bottom of pan and place in the fridge.

Place milk, sugar, maple syrup and butter on a pan with very thick bottom. Then heat it, stirring constantly. It will take about 10 or 15 minutes: caramel has to be gold and very stiff.

Melt the chocolate in a bowl set over a pan of hot water, stirring from time to time.

Place the caramel on chilled cookies and top with melted chocolate. Set aside for 30 minutes to set.


Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

8 komentarzy:

  1. wow, ale czekoladowo! a jak słodko.. la mnie troszkę zbyt słodko, ale sztabki Twoje bardzo fajnym są pomysłem :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przejmowałbym się kaloriami gdybym takie dostał w swoje rączki. Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile kalorii i słodyczy... Coś dla mnie! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Aaaa uwielbiam Dumle! jak trafię na paczkę w sklepie to kupuję, ale takie domowej roboty jeszcze bardziej do mnie przemawiają, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oo, bardzo słodko, czyli dla mnie idealnie <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Zje się jeden kawałek i wyrzuty będą mniejsze:) Chociaż...Czekolada, karmel, może być trudno :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękujemy za wszystkie komentarze! Ogólnie rzecz biorąc w temacie kalorii, to sztabki są naprawdę zapychające więc siłą rzeczy nie da się zjeść dużo. Ja poczęstowałam się tylko cieniutkim plasterkiem, a zwykle nie hamuję się z ilością...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...