niedziela, 25 sierpnia 2013

Kare raisu.



Japońskie curry z kurczakiem i warzywami.

To jedno z najpopularniejszych dań w Japonii. Każda pani domu, pomimo podobnych składników przygotowuje je inaczej: niektóre dodają np. kostkę czekolady bądź ketchup. Dzięki temu jeżeli próbujemy go w innym domu, smak będzie się różnił. Curry najlepiej smakuje przyrządzone z kostek: można je kupić np. w Kuchniach Świata. Ma różne stopnie ostrości, ja przygotowałam je w wersji medium spice. Przepis na to danie zdradziła mi moja nauczycielka japońskiego. Ryż przygotowałam w sposób podpatrzony u Gordona Ramsaya: basmati gotowany z anyżem i kardamonem. Ma wyjątkowy smak i jest niezwykle sypki oraz lekki. Polecam gorąco miłośnikom azjatyckich smaków i nie tylko.



Przygotowanie: 25 minut.
Gotowanie: 30 minut.
Gotowe do podania: około godziny. 

Ilość porcji z przepisu: 4 duże talerze.

  • 400 g ryżu basmati
  • pół opakowania kostek curry ( można je znaleźć np. tutaj )
  • 3 płatki z gwiazdki anyżu
  • 3 ziarna kardamonu
  • 300 g filetu z kurczaka
  • 3 duże ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki oleju
  • zimna woda
  • sól i pieprz

Wykonanie:


Cebulę drobno posiekać. Kurczaka pokroić w małe kawałki. Ziemniaki oraz marchewkę obrać o pokroić w kostkę. W średnim garnku rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę, aż będzie złota. Dodać marchewkę i ziemniaka i podsmażać około 5 minut. Na koniec dodać kurczaka, szczyptę soli i pieprzu, całość trzymać na ogniu jeszcze 5 minut. Potem wlać do garnka wodę, tyle aby tylko zakryła składniki. Poczekać, aż woda zacznie wrzeć i dodać kostki curry. Mieszać do momentu rozpuszczenia kostek i gotować około 30 minut ( warzywa powinny być miękkie).

Ryż wsypać do garnka i wlać 800 ml wody. Dodać rozgnieciony kardamon i anyż. Gotować 15 minut na małym ogniu, pod przykryciem.

Podawać na gorąco.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Kare raisu.

Japanese curry with chicken and vegetables.


Preparation: 25 minutes.
Cooking: 30 minutes.
All ready: about 1 hour.
Serves: 4.

  • 400 g basmati rice
  • 100 g Japanese curry cubes ( for example Golden Curry)
  • 3 pieces of star anise
  • 3 seeds of cardamon
  • 300 g boneless and skinless chicken breasts, chopped
  • 3 big potatoes, cubed
  • 3 carrots, cubed
  • 2 big onions, chopped
  • 3 tbsp canola oil
  • cold water
  • salt and pepper

Directions:

Heat oil on medium pot. Add onion and fry until it's gold. Then add potatoes and carrots, fry up to 5 minutes. Then add chicken, a pinch of salt and pepper and fry for another 5 minutes. Pour in water: until the ingredients are covered up. Boil for 15-20 minutes or until veggies are smooth.

Place rice in a medium pot and pour in 800 ml of water. Add crushed anise and cardamon and boil for 15 minutes under cover.

Serves hot.


Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

4 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie, chociaż nie dla mnie bo mięsa nie jem :) Przygotuje dla mojej mamy, która bardzo lubi kurczaka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spokojnie pominąć kurczaka: i tak będzie pyszne, najważniejsze są kostki curry i warzywa:)

      Usuń
  2. Zaciekawiły mnie te kostki curry - dotychczas używałam jedynie past curry oraz tego w proszku. Muszę zajrzeć do kuchni świata i kupić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja robię kare raisu bez używania gotowców typu kostki, pasta lub proszek. Najlepsze są świeżo ugniecione w moździeżu przyprawy.
    Proszek do kare raisu:
    - ziarna kardamonu w łupinkach
    - cynamon w lasce
    - ziarna kolendry
    - ziarna kminu rzymskiego
    - ziarna czarnego pieprzu
    - goździki
    - suszone chili
    - liście laurowe
    - gałka muszkatałowa (proszek)
    - kurkuma (proszek)
    - mąka
    - czosnek
    - olej

    Rozgrzać patelnie na dużym ogniu ok 2min. Zmniejszyć ogień do mało-średniego. Wrzucić wszystkie przyprawy poza gałką muszkatałową, kurkumą, mąką i czosnkiem. Prażyć 0,5min. Zdjąć przyprawy z patelni do miseczki i ugniatać je na proszek.
    Rozgrzać patelnie na dużym ogniu ok 2min. Wlać troszkę oleju i podgrzewać go z 1min. (nie zmniejszać ognia) Wrzucić czosnek na patelnie i mieszając ciągle zesmażyć go na złoty kolor. Zdjąć czosnek, zmniejszyć ogień na średnio-duży, wsypać mąkę i prażyć ją ok 3min, czasami mieszając, aż uzyska brązowy kolor. Dodać kurkumę i rozmieszać ciągle prażąc na średnim ogniu. Dodać rozgniecioną wcześniej mieszankę przypraw i rozmieszać ciągle prażąc na średnim ogniu.

    W ten sposób mamy własny świeży proszek do kare raisu, który bije smakiem na głowę wszystkie gotowce.
    Zezłocony czosnek wędruje oczywiście do gara z warzywami i mięsem.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...