piątek, 9 sierpnia 2013

Ciasteczka czekoladowe.


Proste ciasteczka czekoladowe z nutą wanilii.

Dzisiejszy wypiek jest banalnie prosty i wyjątkowo pyszny. Ciasteczka robi się bardzo szybko, ich czas pieczenia jest krótki i potrzeba niewiele składników. Idealnie nadają się tez na spody do wypieków: już niedługo pojawi się deser z nimi i karmelem w roli głównej. Smacznego!




Przygotowanie: 10 minut.
Pieczenie: 30 minut.
Gotowe do podania: około 40 minut.

Ilość porcji z przepisu: 30 ciasteczek.

  • 225g mąki pszennej
  • 75g ciemnego kakao do wypieków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 250 g miękkiego masła
  • 300 g cukru
  • 1 jajko
  • ziarna z 3 lasek wanilii lub pół łyżeczki olejku waniliowego
Wykonanie:

Ciasto:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło ubić w misie miksera z cukrem: ubijać dopóki nie będzie puszyste i jasne ( od 5 – 7 minut, zależy od mocy miksera). Następnie wmieszać jajko i nasiona lub olejek. Na koniec dodać szczyptę soli oraz przesiane kakao i mąkę. Miksować dopóki nie powstanie bardzo gęsta masa.

W rękach formować małe kuleczki (1 łyżeczka masy) i układać na papierze do pieczenia, zachowując 3 centymetrowe odstępy. Piec około 10 minut. Wyjąc i przez 2 minuty pozostawić do stężenia ciastek. Następnie usunąć je z papieru i nałożyć kolejna partię. Piec do skutku.

Przepis pochodzi z książki „Wypieki” Anneki Manning.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!




Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Chocolate cookies.


Simple chocolate cookies with vanilla.


Preparation: 10 minutes.
Baking: 30 minutes.
All ready: about 40 minutes.
Serves: 30 cookies.

  • 225g all purpose flour
  • 75g dark cocoa
  • 1 tsp baking powder
  • ½ tsp salt
  • 250 g softened butter
  • 300 g sugar
  • 1 egg
  • ½ tsp vanilla flavor or beans from 3 vanilla sticks
Directions:

Cake:

Preheat the oven to 180 degrees. Line large baking pan with parchment paper.

Beat softened butter with sugar, until it's pale and fluffy. Then stir in egg and vanilla. Lastly mix in stiffed cocoa, flour and salt, until it's very thick.

Form small balls ( one tsp of mixture by each) and place on the parchment paper, leaving 3 cm of spare. Bake about 10 minutes. Then left for 3 minutes to form, then remove from paper. Place another balls and bake. Repeat until the no dough is left.

Recipe adapted from Anneka's Manning book.

Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...