wtorek, 30 lipca 2013

Malinowa Sissi.


 raspberry torte

Pięć cienkich biszkoptów przekładanych kremem czekoladowym i musem malinowym.

Jest to wariacja tortu rodem z Austro-Węgier, który już pojawił się na blogu. Zaszła potrzeba, aby wykonać coś co uda się przewieść w upale i będzie w letnim stylu. Stąd pomysł na połączenie malin oraz tego ciasta. Przez to, że warstwy są bardzo cienkie tort jest stabilny i ciężko, by się rozpuścił. Eksperyment był bardzo udany i wszystkim smakowało:) Zapraszam do oglądania, a najlepiej pieczenia!




Przygotowanie: 40 minut.
Pieczenie: 40 minut.
Gotowe do podania: na drugi dzień lub po 4 godzinach.

Ilość porcji z przepisu: 12 kawałków.

Ciasto :
  • 6 jajek
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny (1 duża cytryna)
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 120 g mąki pszennej
Ponadto:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 600 ml śmietanki 30%
  • 400 g mrożonych malin
  • 7 łyżek cukru
  • łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach wody


Wykonanie:

Ciasto:


Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dna 5 tortownic* o średnicy 21 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia.

Żółtka oddzielić od białek. Białka włożyć do lodówki, do schłodzenia. W misce zmiksować żółtka z połową cukru, skórką oraz olejkiem na jednolitą, puszystą masę.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając pozostały cukier. Jedną czwartą piany wymieszać energicznie z żółtkami. Potem dodać pozostałe białka i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Na koniec przesiać mąkę i znowu delikatnie wymieszać.

Masę przelać po równo do 5 tortownic i każdą piec przez około 8 minut, aż wierzch będzie złocisty. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia, przykryć ściereczką aby nie wyschły.

*Jeżeli ktoś nie posiada 5 takich samych tortownic albo mniejszą ilość, trzeba piec do skutku w takiej ilości jaką posiadamy. Ciasta nie wolno piec „na jeden raz” w jednej tortownicy, bo wyjdzie zakalec.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze 100 mililitrami śmietany. Odstawić do ostygnięcia.

Maliny wrzucić na patelnię i z 4 łyżkami cukru gotować dopóki masa nie zgęstnieje a cały sok nie zniknie. Owoce pozostawić do ostudzenia, gdy będą zimne wmieszać rozpuszczoną żelatynę.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić w zimnym garnku, do momentu gdy będzie zupełnie sztywna. Pod koniec ubijania dodać 3 łyżki cukru. Bitą śmietanę zmieszać z wystudzonymi malinami.

Ciasta przekładać kolejno masą czekoladową i malinową. Ciasto powinno spędzić w lodówce minimum 4 godziny, najlepiej całą noc.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!
 
raspberry cake

chocolate cake
Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Raspberry Sissi Torte.

5 layers of sponge cake with chocolate and raspberry mousse.

Preparation: 40 minutes.
Baking: 40 minutes.
All ready: second day.
Serves: 12.

Chocolate cake:

Cake:
  • 6 eggs
  • 150 g caster sugar
  • 1 tsp finely grated lemon rind
  • 1 tsp vanilla essence
  • 120 g all purpose flour

Moreover:

  • 1 tsp of gelatine dissolved in 2 tbsp of hot water
  • 100 g dark chocolate
  • 600 ml double cream
  • 400 g frozen raspberries
  • 7 tbsp raw sugar

Directions:


Cake:

Preheat the oven to 200C degrees. Line five 21 cm each round pan with parchment paper.

Separate the yolks from whites. Place the whites on the fridge. Mix the yolks with half of the sugar, lemon rind and vanilla flavor until it's creamy and well combined.

Beat the whites until it;s still and shine. At the end of the beating add rest of the sugar.

¼ of the whites add to yolk mixture and stir roughly. The add rest of the whites and mix very delicate and slow. Then stiff in the flour and mix.

Pour the mixture onto 5 tins and bake for 8 minutes, until it's gold. Then set aside to cool.


Melt the chocolate with 100 ml double cream in a bowl set over a pan of hot water, stirring from time to time. Set aside to cool.

Place the raspberries on thick bottom pan and boil it with 4 tbsp of sugar until all juice is gone and the mixture is thick. Then set aside to chill. When it's cold stir in dissolved gelatine.

Beat the double cream until its stiff. At the end mix in 3 tbsp of sugar. Mix with raspberry sauce.

Spread one piece of cake firstly with chocolate then with raspberry mousse and top with second sponge cake. Do the same with all ingredients. Place in the fridge for at least 4 hours.

Like us on facebook!

cake with raspberries
 
cake with raspberries and chocolate

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

15 komentarzy:

  1. mistrzyni:) iście królewski tort:)
    bajecznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny tort!
    Częstuje się kawałeczkiem

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy tort ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale ładny :) Uwielbiam połączenie malin i czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hihi, u mnie też na blogu dzisiaj o Sissi, ale trochę w innym wydaniu ;)

    Pysznie wygląda to ciasto, uwielbiam maliny nie tylko za smak ale i za ten piękny kolor

    OdpowiedzUsuń
  6. Fenomenalny efekt z tą czekoladą wokół :) Pychota :)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  7. Z lenistwa na razie poprzestanę na oglądaniu, bo jest przepiękny!

    OdpowiedzUsuń
  8. Super wygląda, bardzo apetycznie :) i nie taki trudny do wykonania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tort jest czasochłonny, ale faktycznie bardzo prosty, trudno coś zepsuć:) Pozdrawiam.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...