niedziela, 28 lipca 2013

Rougaille z jajkiem.


 

Jajka sadzone w pikantnym sosie pomidorowym z kolendrą.

W upały ostatnia rzecz o jakiej człowiek marzy to siedzieć w kuchni przy garach – plus 10C do już i tak zawrotnej temperatury. Dlatego też przyszedł na myśl ten właśnie przepis. Wystarczy wrzucić wszystko na patelnię, wrócić po 20 minutach, a pyszne i pożywne danie jest już gotowe. Smakuję równie dobrze na zimno jak i na ciepło. Ja na pewno będę do niego często wracać:)




Przygotowanie: 10 minut.
Pieczenie: 25 minut.
Gotowe do podania: od razu.

Ilość porcji z przepisu: 2 średnie porcje.

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • jedna duża cebula, pokrojona w kosteczkę
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • jedna mała papryczka chilli lub łyżeczka pasty chilli
  • garść świeżego tymianku
  • garść świeżej kolendry
  • 3 duże jajka
  • 400 g pomidorów ( świeżych lub z puszki)
  • pół łyżeczki soli


Wykonanie:

Jeżeli używamy świeżych pomidorów należy je wcześniej sparzyć i pokroić w kostkę. Papryczkę dobrze oczyścić z ziaren i drobno posiekać.

Na patelni żeliwnej rozgrzać oliwę. Kiedy będzie dobrze ciepła wrzucić posiekaną cebulą oraz przeciśnięte przez praskę czosnek z imbirem. Smażyć przed 2-3 minuty i dodać pomidory, zioła, cukier, chilli oraz sól. Dobrze wymieszać i trzymać na patelni, na małym ogniu, bez przykrycia, nie mieszając, przez 15-20 minut. Potem wbić jajka i podgrzewać 3-4 minuty. Podawać na ciepło lub zimno.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Zainspirowane przepisem Sheliny Permalloo.

Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Egg Rougaille.


Sunny-side up with spicy tomato sauce and cilantro.


Preparation: 20 minutes.
Baking: 25 minutes.
All ready: right after preparing
Serves: 2.

  • 3 tbsp olive oil
  • 1 onion, chopped
  • 2 cm fresh ginger
  • 2 garlic cloves
  • 1 tsp sugar
  • 1 small chilli pepper
  • 3 tbsp fresh chopped cilantro
  • 3 tbsp fresh chopped thyme
  • 3 eggs
  • 400 g canned or fresh tomatoes
  • ½ tsp of salt

Directions:

If You are using fresh tomatoes you have to remove skin and cube them . Remove seeds from the chilli pepper and chop it roughly.

Heat olive oil in frying pan. When it's hot add chopped onion and squeezed ginger and garlic. Fry for 2-3 minutes and add all seasonings, thyme, cilantro. Stir well and fry for 15-20 minutes, without stirring. Then add eggs and heat for 3-4 minutes, serves hot or cold.


Inspired from Shelina Permalloo recipe.

Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

2 komentarze:

  1. ale się łanie prezentuje! super sprawa na niedzielne śniadanie :]

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...