niedziela, 21 lipca 2013

Zapiekanka z kozim serem i cukinią.


casserole with zucchini

Zapiekanka z młodymi ziemniakami, cukinią, serem kozim i dymką.
Pyszne danie z samymi świeżymi warzywami – wykorzystujemy co to najlepsze na targach i straganach:) Kozi ser dodaje jej ciekawego i kremowego smaku. Zapiekanka jest lekka i pożywna, idealna jako przystawka lub danie.




Przygotowanie: 20 minut.
Pieczenie: 20 minut.
Gotowe do podania: około 40 minut
Ilość porcji z przepisu: 8 kawałków.

  • 2 młode cukinie
  • 200 g młodych ziemniaków
  • 100 g sera koziego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 dymki
  • 7 jajek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • sok z połowy cytryny
  • masło do wysmarowania formy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • pół łyżeczki sproszkowanego tymianku lub garść świeżego


Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i podzielić na połówki. Gotować w osolonej wodzie przez 10-15 minut. ( zależy od wielkości ziemniaka, muszą być na wpół ugotowane). Potem pokroić je w cienkie plasterki.

Ceramiczną formę na tarty* wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do 180C.

Cebulę pokroić w piórka, cukinie w talarki. Czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. Chwile podsmażać czosnek i cebulę, następnie dodać cukinię. Skropić sokiem z cytryny i dodać duża szczyptę soli. Całość zamieszać i trzymać na patelni dopóki cała woda nie wyparuje.

Dymkę drobno pokroić. W dużym garnku zmieszać jaja, ser i mąkę na gładką masę. Dodać tymianek, dymkę, pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Dobrze zamieszać.

Cukinię ściągnąć z patelni i włożyć do formy. Dodać ziemniaki i zamieszać. Całość zalać płynną masą i piec 20 minut. Podawać na ciepło.

* można do pieczenia użyć zwykłej tortownicy, jednak trzeba się upewnić, że nie przecieka. Jeśli jest nieszczelna, to cała masa wycieknie.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Przepis zmodyfikowany ze strony www.womanandhome.com

Smacznego!!


zucchini tart
 potatoes casserole


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)




Goat cheese and zucchini casserole .

goat cheese casserole

Delicious casserole with potatoes, zucchini, goat cheese and onion set.


Preparation: 20 minutes.
Baking: 20 minutes.
All ready: second day.
Serves: 8.


  • 2 zucchinis, thinly sliced
  • 200 g new potatoes, peeled
  • 100 g goat cheese
  • 2 tbsp cornflour
  • 4 onion sets, chopped
  • 7 eggs
  • 2 garlic cloves, chopped
  • 1 big onion, sliced
  • juice from ½ lemon
  • butter for brush tart form
  • 2 tbsp olive oil
  • salt and pepper
  • ½ tsp thyme seasoning or pinch of fresh thyme


Directions:

Cake:

Bake peeled and halved potatoes for 10-15 minutes ( it has to be half baked) in salted water. Then slice then and set aside.

Prepare tart form – brush it with butter . Preheat the oven to 180 degrees.

Heat the olive on frying pan. When it's hot, add sliced onion and chopped garlic. Fry for a few minutes, then add sliced zucchini, lemon juice and a pinch of salt. Stir well and fry until a juice from the zucchini is gone.
In a big bowl mix together eggs, flour, cheese, onion set, ½ tsp of salt, pepper and thyme.

Place prepared zucchini and potatoes in the tart form. Pour egg mixture into it and bake for 20 minutes or till it's set. Serves hot.

Like us on facebook!

tarte with goat cheese

Insired from www.womanandhome.com

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)



3 komentarze:

  1. Bardzo smacznie wygląda. Nie wpadłam na to, żeby zapiekać zapiekanki w takiej formie. :)

    Pozdrawiam, A.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda fantastycznie:D mniammm

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...