piątek, 5 lipca 2013

Vol-au-vents.


Koszyczki z ciasta francuskiego z kurczakiem, bekonem i grzybami w delikatnym sosie z białego wina i śmietanki.

Nazwa brzmi bardzo fikuśnie, ale wykonanie wcale nie jest takie straszne. Jest to bardzo efektowne i smakowite danie, idealne na przystawkę. Polecam gorąco na wyjątkowe okazje – goście na pewno będą zachwyceni.



Przygotowanie: 30 minut.
Pieczenie: 15 minut.
Gotowe do podania: około 50 minut.

Ilość porcji z przepisu: 10 koszyczków

  • dwa opakowania ciasta francuskiego
  • żółtko roztrzepane z łyżeczką mleka
  • 200 g filetu z kurczaka
  • 375 ml bulionu z kurczaka ( może być z kostki rosołowej)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 listek laurowy
  • 1 gałązka tymianku ( lub pół łyżeczki w proszku)
  • 75 g chudego bekonu, pokrojonego w kostkę
  • 100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 szalotka, drobno posiekana
  • 60 ml białego wina
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 60 ml wody
  • 60 ml śmietanki kremówki
  • 1 dymka do dekoracji

Wykonanie:

Koszyczki z ciasta francuskiego:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto rozwinąć i wyciąć z niego duże koła ( średnica mniej więcej 5-6 cm). Z połowy kół wyciąć mniejsze, tak aby powstała jedno centymetrowa obręcz. Obręcze pookładać na dużym kołach, nie przyciskając do ciasta – wtedy może nie wyrosnąć. Pozostałe ciasto można wykorzystać do innego wypieku np. rogalików z czekoladą. Boki posmarować żółtkiem z mlekiem. Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Po wyjęciu zostawić do ostygnięcia a następnie wyciągnąć środki.

Nadzienie:

Kurczaka gotować 15 minut w bulionie z liściem laurowym i tymiankiem. Następnie zdjąć garnek z palnika, wyjąć kurczaka, pokroić i włożyć z powrotem do bulionu na 10 minut. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć boczek. Dodać czosnek, szalotkę oraz pieczarki i podsmażać około 5 minut. Dodać kurczaka. Dolać białe wino oraz połowę rosołu pozostałego z kurczaka i dusić pod przykrywką około 5 minut. W garnku zmieszać mąkę z wodą, a następnie śmietanką. Wlać na patelnie i mieszać energicznie, dopóki sos nie stanie się gęsty.
Ciepłym farszem napełnić koszyczki i ozdobić pokrojona dymką. Podawać na ciepło.

Przepis pochodzi z książki kucharskiej „Wypieki” Anneki Manning.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!




Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Vol-au-vents.


Puff pastry filled with bacon, chicken and mushrooms with creamy sauce.


Preparation: 30 minutes.
Baking: 15 minutes.
All ready: 50 minutes
Serves: 10.

  • 2 sheets of puff pastry
  • yolk mixed with one spoon of milk
  • 200 g chicken, skinless and boneless
  • 375 ml chicken stock
  • 1 tbsp olive oil
  • 1 bay leaf
  • 1 sprig of thyme ( or ½ tsp instant seasoning)
  • 75 g bacon, chopped
  • 100 g champignons, sliced
  • 1 clove of garlic, roughly chopped
  • 1 scallion, roughly chopped
  • 60 ml white vine
  • 2 tbsp cornflour
  • 60 ml water
  • 60 ml double cream
  • 1 onion set, for the decoration

Directions:

Puff pastry :

Preheat the oven to 200C. Line big baking pan with parchment paper.

Roll out the pastry and cut out big circles ( about 5-6 cm diam). Then cut out from ½ of the rings, smaller circles, for create the rings ( 1 cm diam). Place rings on circles and brush them with yolk. Bake for 15 then set aside to chill. Remove the middle and prepare the filling.

Filling:

Boil the chicken in stock with thyme and bay leaf for 15 minutes. Then turn off the heat and remove chicken from stock. Cut it into small cubes and put into the stock. Leave it for 10 minutes.

Heat olive oil on the frying pan and fry bacon for 5 minutes. Then add champignons, scallion and garlic and cook for 5 minutes. Add chicken, wine, ½ of the stock and cook for 5 minutes. Mix together, water, flour and cream. Pour into to pan and mix until sauce is stick and creamy.

Fill in puff pastry with filling and serves hot.


Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

5 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają. Musi smakować obłędnie - jak wszystko z ciastem francuskim;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna propozycja,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajne zdjęcia, koszyczki też robię, idealne na imprezy :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie to wygląda! Mam pytanie techniczne - jakie środki należy wyciągnąć po upieczeniu, skoro piramidka składa się z koła i obręczy?
    Pozdrawiam i bardzo proszę o odpowiedź.
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dolna warstwa ciasta wyrasta w górę tworząc takie właśnie środki, wystarczy je wyciągnac np. za pomocą widelca - łatwo odchodzą. Dziękuję za pytanie i udanych wypieków. Pozdrawiam:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...