środa, 17 lipca 2013

Francuskie z truskawkami.


Ciasto francuskie nadziewane truskawkami. Banalnie prosty deser na leniwe dni. Do zrobienia wystarczą tylko 4 składniki i zaledwie 10 minut wolnego czasu.




Przygotowanie: 10 minut.
Pieczenie: 15 minut.
Gotowe do podania: około 20 minut

Ilość porcji z przepisu: 5 ciastek.

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • 100 g obranych i umytych truskawek
  • 1 żółtko

Wykonanie:


Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto podzielić na 10 równych prostokątów. Na pięciu z nich poukładać truskawki pozostawiając na wszystkich bokach około pół centymetra wolnego miejsca. W pozostałych pięciu wyciąć nożem kilka pasków, również pozostawiając miejsce po bokach. Kawałki z paskami układać na truskawkach, dociskając widelcem do boków, aby powstały ładne wzorki. Ciastka posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać cukrem. Piec 15 minut. Podawać na ciepło lub zimno.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!


puff pastry with strawberries

Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Puff pastry with strawberries. 

 



Preparation: 10 minutes.
Baking: 15 minutes.
All ready: 20 minutes.
Serves: 5.

  • 1 sheet puff pastry
  • 2 tsp brown sugar
  • 100 g hulled strawberries
  • 1 yolk

Directions:


Line spring form pan with baking paper . Preheat the oven to 200 degrees.

Cut the puff pastry into 10 equal rectangles.On 5 of them place strawberries, leaving about half centimeter of free space. On the remaining 5 pieces cut out stripes also leaving space on sides. Then put it on strawberries, pushing sides with a fork. Then brush with yolk and sprinkle with sugar. Bake for 15 minutes, until gold.


Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Ich ładniejsze, ale nasze chyba zdrowsze:)

      Usuń
  2. takie proste, a taaaaakie pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszności:) muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  4. kurcze co zrobiłam źle, po upieczeniu wszystko mi pływało w truskawkowym sosie i nie dopiekło się od spodu. czuje się oszukana, tu tak pięknie wygląda a u mnie paciaja, w dodatku niezbyt smaczna :(

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...