sobota, 20 września 2014

Risotto dyniowe.


Risotto z dodatkiem dyni, selera naciowego i marchewki.



Jesień już niestety nastała na dobre, a przekonałam się o tym na własnej skórze, łapiąc bardzo nieprzyjemne przeziębienie. A skoro jesień to musi być dynia. Na pierwszy ogień w tym sezonie poszło risotto: nie dość, że samo w sobie jest bardzo kremowe to dodatek pieczonej dyni jeszcze bardziej potęguje to wrażenie. Bardzo delikatne, lekko słodkawe w smaku świetnie pasuje do ostrego parmezanu i warzyw al dente. Bardzo rozgrzewające i sycące danie.


Gotowanie: około 40 minut.
Gotowe do podania: około 45 minut.

Ilość porcji z przepisu: 4 talerze.



  • 200 g ryżu włoskiego ( arborio)
  • 750 ml wrzącego wywaru z warzyw*
  • 50 ml białego, wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 mała cebula, posiekana
  • mała dynia odmiany hokkaido
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 małe marchewki
  • 70 g tartego parmezanu
  • 70 ml śmietanki 30%
  • sól oraz pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Wykonanie:
*można zastąpić kostką rosołową: 1,5 kostki warzywnej na 750 ml wrzątku
Piekarnik nagrzać do 200C, dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Dynię pokroić na małe kawałki, wyłożyć na blachę i piec przez 30-40 minut ( zależy od dyni) do miękkości. Oddzielić skórkę od miąższu. Połowę upieczonej dyni zmielić na puree, resztę odłożyć w kawałkach.

Selera naciowego i marchew pokroić w cieniutki plasterki.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę wraz z masłem. Dodać posiekaną cebulkę i podsmażać dopóki będzie jasno złota. Dodać selera oraz marchew i podmarzać ( w razie potrzeby dodać jeszcze trochę oliwy). Doprawić solą, pieprzem i gałką. Następnie wsypać ryż i podsmażać około minuty, cały czas mieszając, aż się zeszkli. Wlać wino i gotować kilka minut – dopóki wino się nie wchłonie. Do ryżu wlać 100 ml wywaru i gotować do momentu wchłonięcia, cały czas mieszając. Następnie dodać kawałki dyni. Potem wlewamy do ryżu po 100 ml wywaru: za każdym razem czekamy aż cały płyn się wchłonie nie zapominając o mieszaniu. Kiedy cały wywar się skończy a ryż będzie miękki, wmieszać puree, śmietankę oraz parmezan. Gotować około 3-4 minuty. Skosztować i w razie potrzeby jeszcze doprawić. Trzymać po przykryciem około 4 minuty i podawać gorące.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!






Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)




Pumpkin risotto.


Cooking: 40 minutes.
All ready: about 45 minutes.
Serves: 4.



  • 200 g arborio rice
  • 750 ml vegetable stock
  • 50 ml white dry vine
  • 2 tbsp olive oil
  • 1 łtbsp butter
  • 1 small onion, chopped
  • 1 can pumpkin puree
  • 200 g pumpkin, baked and cubed
  • 2 stems celery, sliced
  • 2 small carrot, sliced
  • 70 g grated Parmezan
  • 70 ml double cream
  • salt, pepper
  • 1/4 tsp nutmeg

Directions:

Heat butter and olive oil on big frying pan. When it's hot add onion, carrot and celery and fry until it's gold. Then add rice and fry about 1 minute until rice will be soaked with oil, stirring from time to time. Pour in wine and boil until all liquid is gone. Then pour in 100 ml of vegetable broth and boil until it's gone, stir constantly. Add salt, pepper and nutmeg. Next stir in cubed and baked pumpkin. Then keep adding 100 ml of the broth : wait until it's gone and keep stirring every time. When broth is done add cheese and cream. Bake for another 5 minutes. Add some salt and pepper if you think it's necessary. Cover with a lid and set aside for 4 minutes. Serves hot.



Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)


You might also like:

3 komentarze:

  1. Takiego risotto nie jadłam, kusi ten piękny kolor ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. po prostu rewelacja! zwłaszcza, że jestem fanką dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, marzy mi się takie od dawna :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...