środa, 24 września 2014

Bułki do burgerów (i nie tylko).

 

 

Bardzo delikatne drożdżowe bułeczki, idealne na hamburgery.



Bułki są bardzo proste w wykonaniu i niezbyt czasochłonne. Bardzo delikatne w teksturze, dość lekkie a jednak sycące. W tytule napisałam, że są to bułki do hamburgerów – takie było ich pierwotne przeznaczenie, a burgery wyszły z nimi wyśmienite (przepis już wkrótce). Jednak te których nie wykorzystałam do burgerów zjadłam z domowymi powidłami i smakowały wybornie. Dlatego jeżeli nie macie w planach robienia burgerów i szukacie przepisu na dobre bułki to spokojnie można skorzystać z tego posta – doskonale smakują na słodko i słono:)

Przygotowanie: około 15 minut.
Pieczenie: 10 minut.
Gotowe do podania: około 45 minut.

Ilość porcji z przepisu: 8 bułek.


  • 1 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • pół kostki świeżych drożdży
  • 75 g roztopionego i schłodzonego masła
  • 1 duże jajko ( plus żółtko do posmarowania)
  • 3 1/2 szklanki mąki ( plus dodatkowo do formowania bułek)
  • łyżeczka soli

Wykonanie:

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

W dużym garnku wymieszać mąkę z solą. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, następnie dodać masło oraz jajko i wymieszać trzepaczką do połączenia składników.

Płynną mieszankę wlać do miski z mąką i zacząć wyrabiać ciasto. Ciasto wyrabiać 5-10 minut, aż będzie gładkie i sprężyste. Następnie wyrobione ciasto podzielić na 8 równych części i uformować z nich bułki. Tutaj potrzebna będzie odrobina mąki bo ciasto jest dosyć kleiste, jednak nie należy się tym martwić.

Uformowane bułki ułożyć na papierze do pieczenia, w dość dużych odstępach. Przykryć czysta ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce – blachę można położyć np. na garnku z ciepłą woda. Zostawić do wyrośnięcia na 10-15 minut.

Piekarnik nagrzac do 220C. Wyrośnięte bułki posmarować dokładnie roztrzepanym żółtkiem i piec przez 10 minut. Gotowe do podania od razu. 
 
Przepis pochodzi z tego bloga

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!






Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)




Burger yeast buns.


Preparation time: 15 minutes.
Baking: 10 minutes.
All ready: about 45 minutes.
Serves: 8 buns.



  • 1 1/4 scups warm milk
  • 50 g fresh yeast
  • 75 g melted and chilled butter
  • 1 whole egg
  • 1 egg yolk, lightly beaten
  • 3 1/2 cups flour ( plus some more for forming the buns)
  • 1 tsp salt

Directions:

Line large baking tray with parchment paper.

In a big bowl mix together flour and salt. Melt yeast in warm water, then mix in melted butter and egg until well combined.

Pour the yeast mixture into the flour and knead the dough until it's smooth, about 5-10 minutes. You can use the stand mixer with paddle attachment for this.

Then separate the dough into 8 equal parts and form the buns, using extra flour to do it. Place formed buns on the parchment paper, cover with clean cloth and set aside to grow for about 10-15 minutes.

Preheat the oven to 220C.

Spread lightly beaten yolk on the buns and bake them for 10-12 minutes.

Source of the recipe.


Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)


You might also like:

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...