niedziela, 28 września 2014

DING DONG.


Tort czekoladowo waniliowy z bitą śmietaną i karmelowo czekoladowym ganache.




Tort dla prawdziwych amatorów słodyczy i czekolady. Niesamowicie wyraziste ciasto, które na pewno warto powtórzyć. Nie jest nazbyt trudne, jedynym ciężkim elementem jest wykonanie karmelu. Jednak jest to sztuka do opanowania. Przyznam, że jest to jedno z moich ulubionych ciast i polecam wykonanie każdemu miłośnikowi wypieków:)



Przygotowanie: około 30 minut.
Pieczenie: około 60 minut.
Gotowe do podania: około 3 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 10 kawałków.


Ciasto:
  • 2 szklanki cukru
  • 1 ¾ szklanki mąki
  • ¾ szklanki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka maślanki naturalnej
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka kawy ( z ekspresu lub zaparzonej z 3 łyżeczek rozpuszczalnej)

Ganache czekoladowe:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki śmietany 30%
  • 2 pół łyżeczki soli morskiej

Krem:

  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 50 ml wrzątku, wystudzone
  • 1 ½ szklanki śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru
  • 2 laski wanilii, ziarna
Wykonanie.

Ciasto:

Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

W dużej misce wymieszać cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać maślankę, kawę, olej, jajka i ekstrakt a następnie zmiksować do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto podzielić na trzy równe części, każdy blat piec przez 25-30 minut. Pozostawić do ostygnięcia.


Ganache:

Na patelnię ( lub garnek z grubym dnem) wrzucamy cukier wraz z wodą i solą, mieszamy i zostawiamy na małym ogniu, czekając, aż cukier się rozpuści ( UWAGA! Nie mieszamy łyżką, od czasu do czasu można wstrząsnąć całą patelnią) . Kolor powinien być bursztynowy, wtedy wlewamy śmietanę i mieszamy trzepaczką do uzyskania gęstego karmelu. Następnie do mieszanki wrzucić połamaną czekoladę i mieszać dopóki nie uzyskamy gładkiej masy. Całość przelać do innego garnka i pozostawić do ostygnięcia.

Krem:

Śmietanę schłodzić.

Żelatynę rozpuścić w wodzie i odstawić do schłodzenia.

Gdy śmietana będzie dobrze schłodzona wlać ją do metalowego garnka ( musi być suchy!) i ubijać mikserem. Gdy lekko się spieni dodać 3 łyżki cukru i dalej ubijać, do momentu, aż będzie sztywna.
Wcześniej przygotowaną żelatynę lekko podgrzać, wlać do ubitej śmietany, dodać wanilię i lekko zmiksować.

Dwa blaty ciasta posmarować ½ ganache i całością bitej śmietany. Jedną część delikatnie położyć na drugą i przykryć trzecim, czystym blatem. Resztkę ganache dokładnie rozsmarować po torcie.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!







 

Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)




Ding Dong.

Chocolate cake with vanilla whipped cream and salted caramel chocolate ganache.

Preparation: about 30 minutes.
Baking: about 60 minutes.
All ready: about 3 hours.

Servings: 10 pieces.


Cakes:
  • 1 ¾cup white flour
  • 2 cups raw sugar
  • 3/4 cup dark cocoa
  • 2 tsp baking soda
  • ½ tsp baking powder
  • ½ tsp salt
  • 1 cup plain buttermilk
  • ½ cup canola oil
  • 1 tsp vanilla essence
  • 2 eggs
  • 1 cup brewed and chilled coffee
    Caramel ganache:
  • 3/4 cup sugar
  • 1/3 cup cold water
  • 1/3 cup double cream
  • 1/2 tsp sea salt
  • 150 g dark chocolate

Whipped cream:
  • 2 łtbsp gelatin dissolved in 50 ml boiling water, chilled
  • 1 ½ cup śdouble cream
  • 3 tbsp sugar
  • beans from 2 vanilla sticks

Cake:

Line three 22 cm round baking tins. Preheat the oven to 180C.

In a big bowl stir together flour, sugar,cocoa, baking soda, baking powder and salt. Then add butter milk, oil, vanilla essence, eggs and coffee. Blend it together using electric beaters.

Prepared batter transfer from bowl to pans: 1/3 for each one. Bake for 30 minutes.

Stand cake in pans for 10 minutes. Then set aside to chill.

Ganache:

Pour the water, salt and sugar into the simmering pan and heat until it boils. Don't stir the mixture with a spoon. Mixture should be gold and foamy. Then remove the pan from the heat, pour in double cream, and mix using beater. Lastly mix in the chocolate. Set aside to chill.


Whipped cream:

Beat chilled cream until foamy and stiff. Then keep beating, adding sugar and beans. Lastly mix in dissolved and chilled gelatin. Place in the fridge for about 30 minutes.

Assembling the cake:

All layers have to be completely chilled.
Spread firstly some ganache then 1/2 whipped cream on the chocolate cake, then and top it with second cake layer. When all layers are assembled pour the remaining ganache all over the cake.

5 komentarzy:

  1. Ile tu pysznych warstw! Wpadam na poczęstunek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ojeeeeeju! po prostu rozkosz niebotyczna i niebezpieczna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłędnie czekoladowy, idealny na pochmurną, deszczową jesień :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...