czwartek, 11 września 2014

Hummus z cukinii.


Hummus z dodatkiem kolendry i grillowanej cukinii.
  
 Hummus jest genialnym i bardzo pożywnym dodatkiem do kanapek, świetnie smakuje z różnego rodzaju warzywami czy ziołami. Dzisiaj na blogu pojawia się wersja sezonowa czyli z cukinią z grilla. Przez to ze w cukinii jest dużo wody hummus jest bardzo lekki i niezbyt gęsty.


Przygotowanie i gotowe do podania: 15 minut.


Hummus:

  • 3 łyżki ziaren sezamu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pół łyżki oleju sezamowego
  • mały ząbek czosnku
  • sok z połówki małej cytryny
  • 125 g ciecierzycy z puszki
  • 2 łyżki zimnej wody

Dodatki:

  • 2 małe cukinie
  • pęczek kolendry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kiełki lucerny

Wykonanie:

Hummus:

Ziarna sezamu położyć na suchą patelnię. Następnie na małych gazie prażyć, mieszając od czasu do czasu. Ostudzić. Powinny być ciemno brązowe. Gotowy sezam umieścić w misie blendera i dodać oliwę. Dobrze zmielić na papkę. Następnie dodać resztę składników i zmiksować do utworzenia gładkiej masy.

Cukinie pokroić w plastry i zgrillować na oliwie. Dodać do przygotowanego hummusu wraz z kolendrą i zmiksować. Podawać z oliwa i kiełkami lucerny.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!






Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)


_______________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
 _____




Grilled zucchini hummus.


Preparation:  20 minutes.

Hummus:
  • 3 tbsp sesame seeds
  • 1 tbsp olive oil
  • 1/2 tbsp sesame oil
  • small garlic clove
  • juice from 1/2 small lemon
  • 125 g canned chickpea, drained
  • 2 tbsp cold water

Moreover:
  • 2 small zucchinis
  • whole bunch of fresh coriander
  • 2 tbsp olive oil
  • Lucerne shoots


Directions:

Hummus:

Place sesame seed on small saucepan and heat until it's dark brown. Then chill. Place sesame and olive oil on bowl of food processor and blend until it's creamy and well combined. Then add remaining ingredients and mix until it's well combined.

Slice the zucchini. Heat the olive oil on non stick grilling pan and grill the zucchini. Then add ithe zucchini and corriander into the food processor and process until creamy and smooth. Serve with olive oil and Lucerne shoots.

Hummus recipe comes from : www.kwestiasmaku.com 

Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)



3 komentarze:

  1. świetny pomysł na hummus, od razu zapisuję, bo tak przepisy są zawsze dla mnie mile widziane :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłem coś podobnego, naprawdę ciekawy, lżejszy od tradycyjnego hummusu. Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię hummusowe pasty i cukinię również, więc na pewno by mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...