piątek, 22 sierpnia 2014

Tarta pistacjowa z morelami.





Kremowa tarta na spodzie z pistacji oraz morelami. Jedna z najlepszych tart jakie do tej pory udało mi się zrobić. Spód dzięki mące z pistacji jest niezwykle kruchy i delikatny, jednak po upieczeniu nadzieniem jest spójny i nie rozpada się. Wypełnienie jest bardzo kremowe, konsystencja przypomina nieco budyń lub zmrożony krem podstawowy. Morele są fantastycznie rozpieczone i bardzo delikatne. Wspaniały wypiek, który zagościł w moim repertuarze na stałe.



Przygotowanie: 25 minut.
Pieczenie: 50 minut.
Gotowe do podania: około półtorej godziny.
Ilość porcji z przepisu: 6 dużych kawałków.

Spód:

  • pół szklanki pistacji bez łupin
  • 1 1/4 szklanki maki pszennej
  • 115 g masła, miękkiego
  • 1/3 szklanki cukru
  • pół łyżeczki soli

Wypełnienie:

  • pół szklanki śmietany 12
  • ziarna z jednej laski wanilii
  • 2 łyżki miodu
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 8 moreli
  • pistacje do dekoracji

Wykonanie:

Obrane ze skorupek migdały zmielić na mąkę. Przełożyć do miski i wmieszać zwykłą mąkę oraz sól.

W drugiej misce masło zmiksować z cukrem, aż będzie gładkie i puszyste. Wmieszać suchą mieszankę. Ciasto zapakować w folię i włożyć na pół godziny do lodówki.

Piekarnik rozgrzać d0 180C, tarta pieczona w formie 25 x 25 centymetrów. Formę wysmarować masłem.

Po 3 minutach rozpakować ciasto i wyłożyć nim wysmarowaną masłem blaszkę. Piec przez 15-20 minut, aż ciasto będzie ładnie zarumienione.

Wszystkie składniki do wypełnienia tarty bardzo dokładnie wymieszać. Masę wylać na podpieczony spód. Przepołowione owoce układać na tarcie, skórką do dna. Piec kolejne 30 minut. Pozostawić do ostudzenia i ozdobić pokruszonymi pistacjami przed podaniem. 

Przepis pochodzi z tego bloga.  

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!




Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________

Pistachio and apricot tart.


Preparation:  25 minutes.
Baking: 50 minutes.
All readyabout 2 hours.
Servings: 6.

Crust:
  • 1/2 cup pistachio flour (grounded pistachios)
  • 1 1/4 softened butter
  • 1/3 cup caster sugar
  • a pinch of salt

Filling:
  • 1/2 cup sour cream
  • 1 vanilla stick, seeds removed
  • 2 tbsp liquid honey
  • 1 large egg
  • 1 tbsp all purpose flour
  • 8 apricots, halved
  • some pistachios for the garnish

Directions:

Preheat the oven to 180C. Prepare 25x25 cm non stick baking tray. Grease with small amount of butter.

Mix pistachio flour with regular flour and salt.

Beat the softened butter with sugar until it's fluffy and pale. Stir in flour mixture and fold until well combined. Wrap with aluminium foil and place in the fridge foe 30 minutes. Then line prepared tin with the crust. Bake for 15-20 minutes until lightly brown.

In a medium bowl mix all filling ingredients until well combined and smooth.

Place halved apricots on baked crust and pour into the filling mixture. Bake for another 30 minutes. Set aside to chill completely and sprinkle with chopped pistachios.

Recipe comes from this site.

Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)




7 komentarzy:

  1. Świetnie wygląda - super zestawienie kolorów!

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi bosko! Przepyszny blog, przez długo rozkoszowałam się różnymi proponowanymi przez Ciebie smakami... :3

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ widoki..zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm juz sama nazwa kusi a co dopiero smak...intrygujaca tarta :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...