wtorek, 12 sierpnia 2014

Proste ciasto z wiśniami.



Błyskawiczne w wykonaniu i niezwykle pyszne ciasto z wiśniami i borówkami. Ciasto ucierane to obok drożdżowego, moje ulubione. Potrzeba do niego podstawowych składników, które powinny być w domu plus ulubione owoce. Jest bardzo puszyste i kremowe, nie powalająco słodkie. Kwaskowe wiśnie idealnie się z nim komponują, a posypane cukrem pudrem jest po prostu doskonałe. Polecam każdemu wykonanie tego ciasto, bo kiedy Wam zasmakuje ( a wyjdzie na pewno, bo zawsze wychodzi:)) będziecie mieli asa w rękawie, kiedy pojawia się niespodziewani goście.



Przygotowanie: 20 minut.
Pieczenie: 50 minut.
Gotowe do podania: około 1,5 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 25 kawałków.

  • 6 jajek
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g mąki pszennej
  • pól szklanki mleka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 250 g masła
  • 500 g wydrylowanych wiśni
  • 250 g borówek

wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej



Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dużą blachę 25x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka oddzielić od żółtek

W dużej misce masło zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Może to trwać nawet do 10 minut, powinno być gładkie, jasne i puszyste. Następnie dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Mąkę wraz z proszkiem przesiać. Dodawać do masy z masła cukru i żółtek, na przemian z mlekiem, mieszając drewnianą łyżką, nie mikserem. Zaczynamy od mąki i mąką powinniśmy zakończyć. Całość powinna być gęsta i gładka.

Pozostałe białka ubijamy na sztywno i dodajemy do wcześniej przygotowanej masy, mieszając łyżką.

Do przygotowanej formy wylewamy połowę masy, układamy połowę owoców i zalewamy pozostała masą. Na wierzch układamy resztę owoców.

Pieczemy 50 minut. Gotowe do podania od razu.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!



Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
 
 
Simple cherry cake. 

Preparation:  20 minutes.
Baking: 55 minutes.
All ready: about 1,5 hours.
Servings: 25.
  • 6 eggs
  • 1 cup sugar
  • 2 tsp baking powder
  • 400 g all-purpose flour
  • 1/2 cup milk
  • 10 g vanilla sugar
  • 250 g butter
  • 500 g pitted cherries
  • 250 g blueberries

*all ingredients should be in room temperature.

Directions:

Cake:

Preheat the oven to 180C. Line large ( about 25x36 cm) baking tray with parchment paper.

Separate whites from yolks. Add a pinch of salt into the whites and place them in the fridge.

In a big bowl beat the butter with vanilla and caster sugar. It should be fluffy, pale and creamy – it may takes up to 10 minutes. Then add yolks, one by one, keep beating. Combine sifted flour and sugar. Add alternately some flour and milk, keep whisking.

Lastly beat the whites until shiny and stiff. Mix in into prepared batter, using wooden spoon. Pour into prepared tray and top with fruits.

Bake for 50 minutes.


Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

2 komentarze:

  1. Właśnie takie ciasta najbardziej lubię i najczęściej robię. Pychotka.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na konkurs.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, wygląda na cudownie puchate :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...