niedziela, 10 sierpnia 2014

Placuszki z ricottą i borówkami.

 

Bardzo lekkie placki z ricotty z borówkami. Wspaniały pomysł na śniadanie lub przekąskę. Ostatnio muszę przyznać, ze dodaję ricottę prawie do wszystkiego. Dzięki niej desery są lekkie i idealnie komponuje się z owocami czy moim ulubionym miodem. Polecam maniakom śniadań do wypróbowania:)



Przygotowanie: 10 minut.
Pieczenie: 20 minut.
Gotowe do podania: około 25 minut.

Ilość porcji z przepisu: 10 placuszków

Ciasto:
  • 200 g ricotty
  • 3 jajka
    pół szklanki mleka
  • 2 duże łyżki płynnego miodu
  • 120 g mąki
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g borówek
  • miód, ricotta do dekoracji


Wykonanie:

W dużej misce wymieszać mleko z jajkami i miodem, składniki muszą być dobrze połączone. Następnie wmieszać ricottę. Do płynnej mieszanki przesiać mąkę, proszek i sól. Całość dokładnie wymieszać, do utworzenia gładkiej masy. Na koniec delikatnie wmieszać borówki.

Dobrze rozgrzać patelnię (ja używam małej teflonowej lub patelni naleśnikowej). Można pierwszy raz za pomocą pędzelka posmarować patelnię odrobiną oliwy, żeby ciasto nie przywarło. Smażyć placuszki po około 3 minuty z każdej strony. Podawać z miodem i ricottą.
 
Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!













Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)





Ricotta and blueberry pancakes.



Preparation: 10 minutes.
Baking: 20 minutes.
All ready: 35 minutes
Serves: 10 pancakes.

  • 200 g ricotta
  • 3 eggs
  • 2 tbsp liquid honey
  • 120 g all purpose flour
  • a pinch of salt
  • ½ tsp baking powder
  • 200 g blueberries
  • honey and ricotta for the garnish

Directions:

In a big bowl mix milk with honey and egg, until well combined. Then stir in ricotta cheese. Stiff in the flour, salt and baking powder, mix well. Stir in the blueberries.

Heat non stick pan. When it's hot, start cooking pancakes ( 2 spoons of batter for one pancake). Cook for 3-4 minutes or until bubbles come out on the top. Then turn around an cook for 2-3 minutes.

Like us on facebook!


Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...