poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Czekoladowy czarny las.



Czekoladowy biszkopt przekładany domowym powidłem wiśniowym z puszystym i delikatnym musem.



Czarny las to ciasto nieśmiertelne i zdecydowanie moje ulubione. Było to pierwsze ciasto jakie piekłam własnoręcznie, więc pozostaje duży sentyment. Dzisiaj jego nieco inna wersja: bez bitej śmietany za to z musem czekoladowym. Podstawę tworzy prosty biszkopt czekoladowy, do przełożenia użyłam domowego powidła wiśniowego (przepis tutaj). Kwintesencje całości stanowi wspaniały mus czekoladowy: bardzo prosty w wykonaniu, niezbyt słodki, składający się tylko z dwóch składników: czekolady i jajek. Jest bardzo lekki i puszysty, dosłownie rozpływa się w ustach. Gdy tylko pomyślę o deserach i czekoladzie pierwsze co przychodzi mi na myśl to właśnie wiśnie: ich naturalnie kwaskowy smak idealnie komponuje się ze słodyczą czekolady. Bardzo pyszny i naprawdę wyjątkowo prosty tort, który powinien zadowolić nawet najbardziej wybrednych smakoszy. 
 
Przygotowanie: 60 minut.
Pieczenie: 15 minut.
Gotowe do podania: na drugi dzień.

Ilość porcji z przepisu: 12 kawałków.


Ciasto czekoladowe :
  • 25 g mąki pszennej
  • 85 g cukru pudru
  • 35 g kakao
  • 3 duże jajka

Ponadto:
  • słoik powideł wiśniowych ( z tego przepisu lub kupionych)
  • 180 g gorzkiej czekolady
  • 6 jajek
    150 g wiśni, wydrylowanych 



Wykonanie:

Ciasto czekoladowe:

Przygotować tortownicę (18 cm)– spód wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

W dużej misce jajka oraz cukier zmiksować dopóki masa nie będzie gęsta i puszysta. W miseczce wymieszać mąkę oraz kakao i przesiać do mieszanki jajecznej. Delikatnie, okrężnymi ruchami wymieszać drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę przelać do przygotowanej tortownicy i piec przez 12- 15 minut. Pozostawić do ostygnięcia.

Mus czekoladowy:

Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do przestudzenia.

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wmieszać do przestudzonej czekolady.
Białka ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać do czekolady z żółtkami.

Biszkopt włożyć do czystej tortownicy i założyć obręcz. Posmarować powidłami, ułożyć wiśnie i wyłożyć na nie mus czekoladowy. Pozostawić w lodówce na całą noc.

Udekorować bitą śmietaną lub resztą musu czekoladowego oraz wiśniami.

Przepis pochodzi z tej strony. 






Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________



Chocolate black forest cake.

Preparation: 60 minutes.
Baking: 15 minutes.
All ready: second day.
Serves: 10.



Chocolate cake :
  • 25 g all purpose flour
  • 85 g caster sugar
  • 35 g cacao
  • 3 whole eggs

Moreover:
  • 1 jar cherry preserve ( here is the recipe if you want use home-made not bought)
  • 180 dark chocolate, chopped
  • 6 whole eggs
  • 150 g pitted cherries

Directions:


Chocolate cake:


Preheat the oven to 180 degrees. Line 18 cm tin with a parchment paper.

Crack whole eggs into a medium bowl, add sugar and beat until pale and foamy. In a second bowl mix together flour and cocoa, then stiff into the eggs mixture. Mix slowly, using wooden spoon.

Pour the mixture into prepared tins and bake for 12 - 15 minutes. Set aside to chill.


Chocolate mousse:

Separate whites from yolks.

Melt the chocolate and set aside to chill. When it's cooled ( but still liquid) mix in the yolks.

Beat the whites until sticc and shiny. Then carefully mix into the chocolate mixture.

Assembling the cake: Place cooled chocolate cake in the tin. Spread cherry preserve on the cake and top with pitted cherries. Then pour unto chocolate mousse. Place i n the fridge for the whole night. Decorate using remaining mousse and cherries.

Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

6 komentarzy:

  1. ale wygląda! idealny pod każdym względem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny i ciekawy wpis! :)

    Pozdrawiam

    ____________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. oj jak cudownie się zrobiło ...czekoladowo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi się ta wersja podoba, wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. moje ulubione połączenie - czekolada przełamana kwaśnymi wiśniami, mistrzostwo :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...