sobota, 10 maja 2014

Tort maliny w czekoladzie.



Prosty tort czekoladowy z galaretką malinową i musami. Ostatnio zaniedbałyśmy kwestię naszych ulubionych tortów więc nie bez wyrzutów sumienia prezentujemy kolejne dzieło. Podstawą jest nasze ulubione ciasto czekoladowe a do tego jeszcze większa ilość... czekolady:) Całość przełamuję galaretka malinowa, które nie jest zbyt słodka. Po upieczeniu tortu satysfakcja gwarantowana.



Przygotowanie: 40 minut.
Pieczenie: 50-55 minut
Gotowe do podania: około 4 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 8 kawałków

Ciasto czekoladowe:
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ szklanki mąki plus dwie kopiate łyżki
  • 1/4 szklanki kakao do wypieków plus jedna kopiata łyżka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki maślanki naturalnej
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki kawy ( z ekspresu lub zaparzonej z 1 1/2 łyżeczek rozpuszczalnej)

Mus czekoladowy:

  • 300 ml śmietany 36%
  • 200 g gorzkiej czekolady

Galaretka malinowa:

  • 600 g mrożonych malin
  • 100 ml wrzątku
  • 1 galaretka agrestowa

Ponadto: 250 ml śmietany 36%, dwie laski wanilii, w łyżki cukru.


Wykonanie:

Ciasto czekoladowe:

Piekarnik nagrzać do 180C. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia oraz sól. Następnie wlać maślankę, jajka , olej oraz przestudzoną kawę. Całość zmiksować na gładką masę i podzielić na trzy równe części. Każdy z trzech blatów piec przez 30-35 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasta wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.

Mus czekoladowy:

W gorącej kąpieli rozpuścić połamaną czekoladę wraz z 50 ml śmietanki. Pozostawić do ostygnięcia ( masa musi być chłodna ale wciąż płynna). Resztę dobrze schłodzonej śmietany ubić na sztywno. Wlać ostudzoną masę czekoladową i delikatnie wymieszać do połączenia składników.

Galaretka.

Mrożone maliny wsypać na patelnię i podgrzewać dopóki cały sok nie wyparuje a masa nie będzie gęsta, mieszając od czasu do czasu. We wrzątku rozpuścić galaretkę i dodać do przygotowanych malin. Pozostawić do momentu kiedy będzie chłodna i na wpół stężała.

Pozostałą śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając nasiona wanilii i cukier.

Ciasta przełożyć kolejno: musem czekoladowym, galaretką malinową i bitą śmietaną. Pozostawić w lodówce minimum 4-5 godzin, najlepiej całą noc.



Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!






Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



4 komentarze:

  1. Dla mnie idealny. Maliny i czekolada to moje ulubione połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest czekolada, jest dobrze. :) Tort wygląda zabójczo pysznie. I to połączenie z malinami, chylę czoła!

    OdpowiedzUsuń
  3. mam pytanie: w składnikach na ciasto nie ma podanej whisky,a w sposobie przygotowania jest- nie ma natomiast nic o kawie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zwrócenie uwagi, już poprawiam! Pozdrawiam:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...