czwartek, 22 maja 2014

Zapiekane warzywa.



Świerze warzywa zapiekane z oliwą, rozmarynem i tymiankiem, podane z grillowanym łososiem. Sobotnie wyprawy na okoliczny targ zaowocowały wieloma wspaniałymi przepisami, którymi będziemy się z Wami dzielić. Dzisiaj proponujemy młode ziemniaki, botwinkę, marchew i cukinię. Warzywa pieczone są z dodatkiem oliwy oraz świeżego tymianku, rozmarynu i czosnku. Po upieczeniu są bardzo aromatyczne i mogą posłużyć jako dodatek do wielu dań, na blogu występują z łososiem i pesto. Smacznego!



Przygotowanie: 15 minut.
Pieczenie: 50 minut.
Gotowe do podania: nieco ponad godzinę.

Ilość porcji z przepisu: 2 porcje

  • 150 g łososia
  • 2 łyżki zielonego pesto
  • pęczek botwiny
  • 3 duże, młode ziemniaki
  • 2 główki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 młoda cukinia
  • 2 łyżki oliwy
  • kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu
  • sól i pieprz


Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować żaroodporne naczynie do zapiekania.

Warzywa umyć i pokroić w plastry. Główki czosnku przekroić na pół. Warzywa włożyć do naczynia zalać oliwą, doprawić solą i pieprzem, dodać przyprawy.
Piec przez 50 minut, w połowie można zamieszać warzywa.

20 minut przed końcem pieczenia warzyw przygotować łososia: podzielić na dwa filety, oprószyć solą i pieprzem, posmarować pesto. Piec przez 5-7 minut na patelni grillowej.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!







Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________


Baked vegetables.

Potatoes, carrot and beetroot baked with olive, thyme rosemary and garlic.

Preparation:  15 minutes.
Baking: 50 minutes.
All readyabout an hour.
Servings: 2.
  • 150 g fresh salmon
  • 2 tbsp green pesto
  • 4 young beetroots
  • 3 big potatoes
  • 2 garlic bulbs
  • carrots
  • 1 young zucchini
  • 2 tbsp olive oil
  • a few twigs of fresh rosemary and thyme
  • salt and pepper
Directions:

Preheat the oven to 180C. Prepare medium casserole.

Slice cleaned vegetables. Cut the garlic into a half. Place the vegetables in prepared casserole, add thyme and rosemary, olive oil, salt and pepper and mix. Place in the oven and bake for 50 minutes.

Heat non stick grilling pan. Spread pesto on the salmon, and grill for about 5-7 minutes. Serve with the vegetables.


Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)





1 komentarz:

  1. Takie obiadki to ja rozumiem. Uwielbiam pieczone warzywa. Najbardziej chyba pieczoną marchew :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...