sobota, 3 maja 2014

Domowe burgery.


Domowe hamburgery z mięsa wieprzowego z dodatkiem świeżych warzyw i sosu majonezowo czosnkowego. Pierwsze podejście do tematu hamburgerów zakończone pełnym sukcesem. Mięso, czyli podstawa całego burgera, wyszło po prostu doskonałe: lekko pikantne, z dodatkiem kolendry, kminu oraz chilli. Po zgrilowaniu było wyjątkowo soczyste i miękkie. Zestaw warzyw i sos jest dość podstawowy i myślę, że bardzo neutralny: powinien zasmakować większości degustujących. Jako, że były to pierwsze burgery na blogu to padła decyzja, że bezpieczniej nie bawić się samemu w pieczenie bułek, dlatego są gotowe. Jednak z racji tego, że naprawdę wszystkim smakowało na pewno przy następnej propozycje hamburgerowej pojawi się też przepis na własnoręcznie robione bułki.



Przygotowanie: 80 minut.
Pieczenie: 20 minut
Gotowe do podania: około 2 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 4 burgery.


Mięso:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • po łyżeczce: kminu rzymskiego, kolendry, chili, słodkiej papryki
  • pół łyżeczki pieprzu o soli
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku

Dodatki:

  • 4 bułki
  • pomidor
  • zielony ogórek
  • czerwona cebula
  • sałata masłowa lub szarpana
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Ponadto: wykałaczki do szaszłyków.

Wykonanie:

Mięso:

Do dużej miski włożyć mięso. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Kmin wraz z kolendrą rozbić w moździerzu na proszek. Wszystko przyprawy i dodatki dodać do mięsa i bardzo dokładnie wymieszać. Formować okrągłe kotlety ( wielkości bułki jakiej będziemy używać) i kłaść na talerz. Powinny wyjść 4 duże kotlety. Następnie tak przygotowane mięso włożyć na godzinę do lodówki.

Dobrze rozgrzać patelnię grillową, gdy już będzie gorąca ułożyć na niej mięso. Patelnia powinna być bardzo gorąca jednak mięso smażymy na bardzo małym ogniu. Mniej więcej po 10 minut na każdej ze stron.

Jogurt zmieszać z majonezem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, odrobinę soli i pieprzy i dobrze wymieszać. Warzywa pokroić na plastry. Bułki przekroić na pół ( zaraz przed składaniem burgerów można je podgrzać w piekarniku, aby były gorące).

Kiedy mięso będzie już gotowe złożyć burgera i przebić długą wykałaczką do szaszłyków, aby pozostał nienaruszony. Podawać na gorąco.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!







Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...