niedziela, 11 maja 2014

Ciasto ucierane z rabarbarem.



Najprostsze ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami. Przepis, który jest w moim domu od dawna. Ciasto smakuje równie fantastycznie z każdymi ulubionymi owocami. Jest proste, szybkie i wyjątkowo delikatne.



Przygotowanie: 20 minut.
Pieczenie: 50 minut.
Gotowe do podania: około 1,5 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 25 kawałków.

  • 6 jajek
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g mąki pszennej
  • pól szklanki mleka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 250 g masła
  • 500 g rabarbaru
  • 250 g truskawek

wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej



Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dużą blachę 25x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka oddzielić od żółtek

rabarbar i truskawki umyć, pokroić na średniej wielkości kawałki.

W dużej misce masło zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Może to trwać nawet do 10 minut, powinno być gładkie, jasne i puszyste. Następnie dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Mąkę wraz z proszkiem przesiać. Dodawać do masy z masła cukru i żółtek, na przemian z mlekiem, mieszając drewnianą łyżką, nie mikserem. Zaczynamy od mąki i mąką powinniśmy zakończyć. Całość powinna być gęsta i gładka.

Pozostałe białka ubijamy na sztywno i dodajemy do wcześniej przygotowanej masy, mieszając łyżką.

Do przygotowanej formy wylewamy połowę masy, układamy połowę owoców i zalewamy pozostała masą. Na wierzch układamy resztę owoców.

Pieczemy 50 minut. Gotowe do podania od razu.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!






Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



7 komentarzy:

  1. Rzeczywiście prosty i efektowny przepis. Sezon na rabarbar trwa w najlepsze i warto go wykorzystać. Sam chętnie zjadłbym kawałek tego ciasta, no ale ile można? To właśnie jest najgorsze, że tyle wspaniałych przepisów a człowiek, wszystkiego od razu nie może spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, zbyt wiele przepisów za mało czasu:)

      Usuń
  2. Piękne ciasto! Zapisuję przepis i na wakacjach na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Świetnie smakuje z każdymi owocami, gdyby skończył się sezon na rabarbar.

      Usuń
  3. Hej!
    Zapraszam do mnie na bloga!:)

    Dopiero zaczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może kiedyś znajdziesz u mnie coś ciekawego.

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Zapraszam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam rabarbar, więc takie ciasta są u mnie zawsze jak tylko mam gdzie kupić ten dodatek:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak tylko zacznie się sezon to zabieramy się do pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...