niedziela, 18 maja 2014

Sernik marcepanowy.


Sernik z dużą ilością migdałów i czekoladą. Bardzo wyrazisty i aromatyczny. Ciastem z dodatkiem mąki migdałowej jest wyłożony spod oraz boki. W serze znajduje się masa marcepanowa, migdały oraz pokruszona czekolada. Całość oblana gęstym ganachem i obsypana migdałami.


Przygotowanie: 30 minut.
Pieczenie: 60 minut.
Gotowe do podania: około 3 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 8 kawałków.

Spód:

  • 100 g mąki migdałowej (mielonych migdałów)
  • 50 g mąki pszennej
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru pudru

Sernik:

  • 750g sera trzykrotnie zmielonego
  • 300 g masy marcepanowej
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki
  • pół łyżeczki olejku migdałowego
  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 100 g czekolady gorzkiej startej na tarce
  • 100 g cukru pudru

Ganache:

  • 50 ml śmietanki 30%
  • 150 g czekolady gorzkiej startej na tarce
  • 50 g masła


wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej



Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Tortownicę o średnicy 18 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Wszystkie sypkie składniki na ciasto dobrze wymieszać. Dodać masło i ugniatać palcami do połączenia się składników. Ciastem wyłożyć dno i boki tortownicy. Całość przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut.

Ser zmiksować z cukrem pudrem, olejkiem. Następnie dodać żółtka i zmiksować. Potem dodawać kolejno mąkę, śmietankę, marcepan, migdały i czekoladę.

Masę wylać na podpieczone ciasto, usunąwszy wcześniej folię. Piec przez 20 minut w 160C, potem przez 40 w 180C. Chłodzić najpierw w wyłączonym piekarniku potem luzem.

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem i śmietanką. Mieszać dopóki nie utworzą gładkiej masy. Ganache wylać na ostudzony sernik.

Gotowy do podania od razu lub można wcześniej schłodzić.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!






Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)


_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________

Marzipan cheesecake.

Preparation: 30 minutes.
Baking : 60 minutes.
All ready: second day.

Pastry:
  • 100 g almond meal
  • 50 g all purpose flour
  • 4 tbsp softened butter
  • 2 tbsp caster sugar
Cheese:
  • 700 g cream cheese
  • 300 g almond paste
  • 3 egg yolks
  • 2 tbsp flour
  • 1/2 tsp almond flavor
  • 100 g almond meal
  • 100 ml double cream
  • 100 g dark chocolate, grated
  • 100 g caster sugar

Ganache:
  • 50 ml double cream
  • 150 g dark chocolate
  • 50 g butter


Directions:

Pastry:

Preheat the oven to 180C. Line 18 cm round tin with butter.

Mic together all dry ingredients, then add butter and knead until well combines. Place pastry in prepared tin and line sides and bottom. Bake for 15 minutes.

Cheese:

Mix cream cheese with caster sugar, then add yolks and keep mixing. Then add flour, almond meal, double cream, almond flavor and paste. Lastly mix in chocolate,. Pour the mixture into half baked pastry and bake for 20 minutes in 160C, then another 40 in 180C. Set aside to chill.

Ganache:

Place chocolate, butter and cream on a small pot. Place the pot over boiling water and stir until it's well combined. Set aside to chill. Then spread on the top of baked cheesecake. Chill in the fridge before serving.



Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)



5 komentarzy:

  1. nie jadłam jeszcze takiej wersji ale patrząc na te wykonanie chętnie bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda obłędnie, smakuje pewnie jeszcze lepiej. Będzie trzeba zakasać rękawy i przygotować sobie kawałek, dwa, trzy lub całe ciasto :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fantastycznie - taki wysoki... Pyszny musiał być - mój domowy marcepanożerca z pewnością by go pokochał :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla lubiących migdały...niebo!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...