niedziela, 25 maja 2014

Tarta z winem i rabarbarem.


Tarta na kruchym cieście, z waniliowym kremem patissiere, truskawkami, rabarbarem i winem. Wyszło niesamowicie! Krem podstawowy z dodatkiem świeżej wanilii jest idealnie delikatny i lekko słodki. Rabarbar gotowany w winie nabiera bardzo ciekawego posmaku, jest na wpół miękki. Całość pokrywa galaretka zrobiona z pozostałego wina. Uważam, ze ta tarta jest odzwierciedleniem klimatu wakacyjnego: lekko słodka, delikatna i można się przy niej rozpłynąć:)




Przygotowanie: 40 minut.
Pieczenie: 25 minut.
Gotowe do podania: około 4 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 8 kawałków.



Ciasto na tartę:
  • 1 ¼ szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • ¼ szklanki zmielonych migdałów
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli

Krem podstawowy/ patissiere:
  • 3 żółtka
  • 60 g cukru
  • 20 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 2 laski wanilii
Ponadto:
  • pół szklanki wina musującego smakowego ( ja użyłam Pink Moscato marki Barefoot, widoczne na zdjęciu)
  • 1/2 kg rabarbaru
  • 250 g truskawek
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki wrzątku


Wykonanie:

Ciasto:

W dużej misce zmieszać wszystkie sypkie składniki z masłem, dopóki będą przypominać bułkę tartą. Dodać żółtko i wymieszać z pozostałymi składnikami. Ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę i zagniatać do utworzenia gładkiej kuli. Zapakować w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Przykryć folią spożywczą i wsypać obciążenie ( np. surowy ryż lub kasza). Piec przez 15 minut z obciążeniem, potem 10 bez. Odstawić do ostygnięcia.


Krem podstawowy:

Żółtka ubić z cukrem: masa powinna być jasna i puszysta. Następnie wmieszać dokładnie mąkę. Mleko podgrzewać, dodając ziarna wanilii. Kiedy zacznie wrzeć, dodać masę jajeczną i cały czas energicznie mieszać, dopóki nie będzie gęsta. Odstawić do stężenia, najlepiej do lodówki.

Galaretka i owoce:

Rabarbar pokroić na średnie kawałki. Wino wlać do garnka, dodać trochę zimnej wody oraz cukier. Garnek postawić na gazie i doprowadzić do wrzenia. Dodać rabarbar i gotować, około 5-7 minut ( zależy od tego jak twardy jest rabarbar i jaką miękkość chcemy uzyskać, najlepiej próbować co jakieś czas). Kiedy rabarbar będzie już odpowiedni należy go odcedzić z wina i przełożyć do miski do ostudzenia. Do pozostałego wina dodać żelatynę i dobrze zamieszać. Pozostawić do ostygnięcia, można wstawić na 10 minut do zamrażalnika.

Truskawki odszypułkować i pokroić w kawałki.

Na ostudzony i upieczony spód tarty wyłożyć krem podstawowy, na to ułożyć rabarbar i truskawki. Całość przykryć zimną galaretką, najlepiej nakładać ją łyżką. Tartę odstawić na minimum 3 godziny do stężenia.

Jeżeli ktoś nie przepada za alkoholem w deserach można po prostu użyć galaretki truskawkowej. 

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)





_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________

Rhubarb and wine tart.

Delicious tart with creme patissiere, rhubarb, strawberries and wine.

Preparation:  40 minutes.
Baking: 25 minutes.
All readyabout 4 hours.
Servings: 8.

Pastry:

  • 1 ¼ cup plain flour
  • 1/3 cup caster sugar
  • ¼ cup almond meal
  • 125 g softened butter
  • 1 egg yolk
  • 1 tsp of salt
Creme patissiere:
  • 3 yolks
  • 60 g sugar
  • 20 g flour
  • 250 ml milk
  • beans from 1 vanilla stick

Moreover:
  • 1/2 moscato wine
  • 1/2 kg rhubarb, cubed
  • 250 g strawberries, cubed
  • 4 tbsp sugar
  • 2 tbsp gelatin dissolved in 1/4 cup hot water.
Directions:

Pastry:

In a big bowl mix together all stiff ingredients with butter, until resembles breadcrumbs. Then add yolk and knead until well combined. Transfer the dough onto floured surface and knead for a few minutes. Then wrap with a plastic foil and place in a fridge for 30 minutes


Preheat the oven to 180 degrees. Place rolled out pastry in greased flan tin. Line with baking foil and fill with uncooked rice. Bake for 10 minutes with rice and another 10 without it. Set aside to chill.


Creme patissiere:

Beat yolks with sugar until it's pale and fluffy, then stir in flour. Heat milk with vanilla beans, when it's bubbling add yolk mixture and stir constantly, until it's thick. Set aside to chill.


Gelly and fruits:

Pour the wine into small pot, add ome cold water, sugar and rhubarb. Boil until the rhybarb is soft, about 10 minutes. Remove rhubarb from wine, an set aside the wine to chill, the stir in dissolved gelatin.

Pour patissiere into baked and chilled pastry, then place rhubarb and strawberries on it and pour wine gelly on the top. Place on the fridge for about 3 hours.


Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)



1 komentarz:

  1. Intrygujące połączenie, musiała smakować taka tarta wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...