środa, 14 maja 2014

Bezglutenowe ciasto czekoladowe.


Ciasto migdałowo czekoladowe. Na to ciasto trafiłam przypadkowo, przeglądając książkę kucharską. Chciałam zrobić coś czekoladowego, a migdały zamiast mąki przykuły moja uwagę. Ciasto wyszło naprawdę super: dość ciężkie ale za to bardzo czekoladowe i pełne smaku. Migdały zamiast mąki sprawdziły się fantastycznie. Polecam gorąco:)

Przygotowanie: 30 minut.
Pieczenie: 50 minut.
Gotowe do podania: około 1,5 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 8 kawałków.

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 60 ml wrzącej wody
  • 180 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao do wypieków
  • 4 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 300 g zmielonych migdałów bez skórki (mąki migdałowej)



Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka oddzielić od żółtek.

Kawę zalać wrzątkiem i wlać do średniego garnka. Dodać masło, kakao i czekoladę, porozstawiać na średnim gazie. Gotować do rozpuszczenia i połączenia się wszystkich składników, mieszając od czasu do czasu.

Żółtka jajek ubić mikserem z cukrem pudrem, do czasu kiedy będą jasne i puszyste.

Białka ubić na sztywne w osobnej misce, przed ubijaniem można dodać szczyptę soli.

Do masy z żółtek wmieszać migdały i masę czekoladowe, można do tego użyć miksera, jednak na bardzo wolnych obrotach. Na koniec delikatnie, łyżka, wmieszać masę z białek. Całość przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy i piec przez 40-45 minut.

Przepis pochodzi z książki Carli Bardi Czekolada.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!






Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



5 komentarzy:

  1. Wyrosło wspaniale, piękne ciasto! Pytanie - czy po upieczeniu skórka na górze jest chrupiąca? Wydaje mi się, że tak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wierzch jest chrupiące, środek natomiast bardzo delikatny. Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Czy do ciasta nadadzą się zwykłe mielone migdały czy musi to być mąka migdałowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogą być zwykłe zmielone migdały, kolor ciasta jest ciemny więc nie będzie widać róznicy. Pozdrawiam:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...