środa, 2 kwietnia 2014

Bułeczki BBQ.


Bułeczki z grillowanym kurczakiem, ogórkiem kiszonym i sosem musztardowo pomidorowym. Ciasto z tego przepisy wykorzystuję bardzo często, gdyż jest bardzo delikatne i niezawodne. Pomysł na takie bułeczki to świetna sprawa na imprezy lub jako lunch czy przystawka. Kilkukrotnie je przygotowywałam i za każdym razem wszystkim smakowały. Sos musztardowy jest bardzo ostry i świetnie kontrastuje się z kwaśnym ogórkiem.



Przygotowanie: 20 minut.
Pieczenie: 20 minut
Gotowe do podania: około 1 godzina.

Ilość porcji z przepisu: 8 bułeczek.

Ciasto:

  • 140 ml lekko ciepłego mleka
  • łyżeczka drożdży suszonych
  • łyżeczka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • łyżka masła

Nadzienie:

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 duże ogórki kiszone ( lub konserwowe jeżeli ktoś preferuje)
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 2 łyżki gęstego przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • roztrzepane żółtko


Wykonanie:

Ciasto:

Masło roztopić.

Mleko podgrzać, wrzucić drożdże i cukier, dobrze wymieszać.

W dużym garnku wymieszać mąkę, drożdże z mlekiem i cukrem oraz masło. Zagniatać całość, aż ciasto będzie gładkie i dobrze zlepione.

Gotowe ciasto włożyć do garnka i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto nie wyrasta bardzo dużo).

Rozgrzać patelnię grillową. Kurczaka pokroić w małe kawałki i włożyc do miseczki. Dodać przyprawę oraz oliwę i dobrze wymieszać. Tak przygotowanego kurczaka usmażyć.

Obydwie musztardy pomieszać z sosem pomidorowym. Dodać pieprzu o soli do smaku. Ogórka pokroić w drobną kostkę i dodać do sosu. Na koniec wmieszać usmażonego kurczaka.

Piekarnik nagrzać do 180C. Duża blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto podzielić na 8 równych części i rozwałkować każdą na kształt koła. Do środka nałożyć farsz i zawinąć. Wierzch posmarować żółtkiem. Piec 15-20 minut.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!




Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)


_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________

BBQ Buns.


Preparation: 20 minutes.
Baking : 20 minutes.
All ready: about 1 hour.

Servings: 8 buns.

Dough:
  • 140 ml warm milk
  • 1 tsp dry yest
  • 1 tsp raw sugar
  • 2 cup white flour
  • a pinch of salt
  • 1 tbsp butter

Filling:

  • 200 g chicken breasts, skinless and boneless.
  • 1 tsp gyros seasoning
  • 2 tbsp olive oil
  • 4 large pickles, cubed
  • 2 very spicy mustard
  • 1 tbsp french mustard
  • 2 tbsp thick tomato paste
  • salt and pepper for the taste
  • egg yolk, lightly beaten

Directions:

Dough:

Melt the butter.

Warm the milk and add yeast and sugar, stir together.

In a big bowl combine flour, melted butter and milks with yeast and sugar. Toss the dough until be smooth.

Place ready dough in a clean bowl and set aside for 30 minutes, to grow.

Heat grilling non stick pan. Slice chicken breasts and place in small pot. Add olive oil and gyros seasoning and mix well. Fry chicken on grilling pan until it's well done.

Place both mustard, tomato paste and pickles, stir. Add some salt and pepper. Lastly stir in grilled chicken ( you can chop it after grilling if You want)
Preheat the oven to 180C. Line large baking pan with a parchment paper.

Take prepared dough and divide it into 8 equal parts. Line each into a circle. Place some filling on the middle and wrap into bun shape. Spread whipped yolk on the top. Bake for 15-20 minutes.


Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

2 komentarze:

  1. paluszki lizać jakie tu pyszności!:D

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię takie małe przekąski
    Twoje bułeczki wyglądają wspaniale, a skoro tak zachwalasz niezawodne ciasto na pewno je wypróbuję :))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...