czwartek, 17 kwietnia 2014

Mazurek przekładany.



Sześć warstw ciasta migdałowego przekładane masą kawową, marmoladą z róży i bitą śmietaną, polane czekoladowym ganache. W zeszłym roku robiłam mazurek na kruchym cieście z polewą czekoladową. W tym roku chciałam spróbować czegoś innego, mianowicie składanego mazurka z kilkoma masami. Wyszedł po prostu genialny: sama zjadłam prawie połowę. Ciasto jest idealnie miękkie i delikatne. Mimo wszystko wcale nie jest powalająco słodkie: powiedziałabym, że poziom słodyczy jest w sam raz. Naprawdę bardzo gorąco polecam wszystkim ten wypiek, jeden z najlepszych jakie udało się na blogu popełnić:)




Przygotowanie: 60 minut.
Pieczenie: 20 minut
Gotowe do podania: od razu po przygotowaniu.

Ilość porcji z przepisu: 20 kawałków.

Ciasto migdałowe:
  • 6 białek
  • 2 łyżki stołowe cukru w kryształkach
  • 225g zmielonych i blanszowanych migdałów
  • 225g cukru pudru
  • 6 dużych jajek
  • 70g mąki
  • 45g masła
Syrop kawowy:
  • ½ szklanki wrzątku
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka cukru
Krem maślany:
  • 100g cukru
  • 30ml wody
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 200 gram masła w temperaturze pokojowej.
Ganache:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki masła
Ponadto:
  • 250 ml śmietany 36%
  • 200 g marmolady z róży ( lub inny ulubiony smak)
  • migdały do przybrania


Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Duże blachy z wyposażenia piekarnika (37x34) wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło rozpuścić w rondelku i pozostawić do ostygnięcia. 

Białka ubić na sztywno z cukrem.

Zmielone migdały, cukier puder i całe jajka zmiksować na gładką masę. Potem dodać mąkę i miksować na wolnych obrotach. Do masy dodać ubite białka i mieszać delikatnie drewnianą łyżką, na koniec wmieszać rozpuszczone masło. 

Masę podzielić na pół i wylać po równo do dwóch blach. Piec przez 5-7 minut. Zostawić do ostygnięcia.

Syrop kawowy: łączymy i dobrze mieszamy wszystkie składniki.

Krem maślany:

W garnku z grubym dnem wymieszać wodę z cukrem. Całość postawić na gazie i czekać, aż cukier się rozpuści. NIE WOLNO MIESZAĆ ŁYŻKĄ, można delikatnie potrząsnąć całym garnkiem.
Kiedy cukier zacznie bulgotać, sprawdzić czy syrop jest gotowy: zamoczyć łyżkę i sprawdzić czy zostaje na niej syrop. Nie może spływać. Wtedy syrop jest gotowy.

Jajka i żółtko ubić na pianę.

Do ciepłego syropu dodać ubite jajka i zmiksować. Studzić 5 minut.

Masło rozgnieść widelcem. Dodawać po 1 łyżce masła do mieszanki jajek z syropem. Ucierać do powstania gładkiego kremu. Na koniec do masy dodać 5 łyżek syropu kawowego i wymieszać. Krem odłożyć do lodówki.


Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając dwie łyżki cukru. ( ja dodałam jeszcze trochę pistacji które zostały z rolady:)). 

Wystudzone ciasto przewrócić i oderwać papier. Pokroić tak, aby powstały 4 części: z jednej blachy odkroić 1/3 całości z drugiej tyle samo. Odkrojone części utworzą 5 i 6 warstwę. Większe blaty ciasta podzielić jeszcze na pół. 

Na pierwszy blat wyłożyć masę kawową, następnie marmoladę, potem śmietanę, znowu masę kawową i na koniec śmietanę.

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem. Pozostawić na 3-4 minuty do ostudzenia. Całość wylać na złożony mazurek*. Gotowy do podania od razu. Przetrzymywać w lodówce.

* ciasto może nie być idealnie równe na bokach ze względu na dużą ilość warstw. Wtedy odkrawamy odstające części ostrym nożem i potem polewamy ganachem. Resztki są równie dobre jak samo ciasto (w razie potrzeby pomaczać w resztce polewy :)) 

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!






Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________

Layered Easter cake.



Soft almond cake layered with whipped cream, coffee butter cream, rose marmalade and chocolate ganache.

Preparation: 60 minutes.
Baking : 20 minutes.
All ready: right after preparing.
    Almond cake:
  • 6 whites
  • 2 tbsp raw sugar
  • 225 g ground almonds
  • 225 g caster sugar
  • 6 big eggs
  • 70 g all-purpose flour
  • 45 g butter
Coffee syrup::
  • ½ cup boiling water
  • 3 tbsp instant coffee
  • 1 tbsp raw sugar
Butter cream:
  • 100 g raw sugar
  • 30 ml water
  • 1 egg
  • 1 yolk
  • 200 g butter
Ganache:
  • 200 g dark chocolate
  • 3 tbsp butter

Moreover:

  • 250 ml double cream
  • 200 g rose marmalade
  • almonds to garnish

Directions:

Almond cake:

Preheat the oven to 200C. Line two large baking pans (37x34 each) with a parchment paper.

Beat the whites with sugar ( have to be stiff and shiny)

Ground almonds, caster sugar and whole eggs mix until well combined. Then add the flour and mix.
Lastly add the beaten whites and stir with wooden spoon.

Split the almond cake into two and spread on the 2 pans. Bake 5-7 minutes, Set aside to chill


Coffee syrup: combine all of the ingredients and stir well. Set aside to chill.

Butter cream :

Stir the sugar and water in a pot with thick bottom. Then heat it until sugar is melted. DON"T STIR IT WITH A SPOON. You can delicately give the pot a shake. When sugar starts sputter , check if syrup is ready. The mixture has to stay on a spoon. Then the syrup is ready.

Beat the egg and the yolk.

To the hot syrup add beaten eggs and mix. Chill for 5 minutes.

Beat the butter. Then beat adding the eggs mixture. Lastly stir in 5 tbsp of coffee syrup. Place the butter cream in the fridge.

Beat chilled cream, adding 2 tbsp of sugar at the end of beating.

Slice chilled cake: You should get 6 layers. Firstly cut out 1/3 park from both cakes. You will get two bigger rectangles and 2 thinner slices. Then cut both rectangles into two parts. You should have 4 layers so far. When You will be assembling the cake create remaining two layers from these 1/3 slices. You can place them in the middle of the cake to make sure that it will be stable.

Spread half of the coffee butter cream on the first layer, cover with second one then spread consecutively on each layer: marmalade, half of the whipped cream, remaining coffee butter cream, remaining whipped cream and cover with last layer of the cake.

Melt the chocolate and butter, stirring until it's well combined and shiny. Pour over the assembled cake. Garnish with almonds. It's ready for serving.


Like us on facebook!

Bon apetit!!



Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

8 komentarzy:

  1. dobry sposób, żeby zrobić kilka mazurków w jednym ;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie o tym nie pomyślałam, ale prawda:)

      Usuń
  2. Bardzo oryginalny mazurek, podoba mi się!

    OdpowiedzUsuń
  3. To jak kilka mazurków w jednym ;)
    Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie Wielkanocnym : http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/

    OdpowiedzUsuń
  4. W opisie przekładania mazurka zabrakło chyba jeszcze jednej warstwy śmietany :) I jeszcze to krojenie ciasta na blaty jest dla mnie mało czytelne..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zwrócenie uwagi, już poprawiam:) Co do krojenia to spróbuję jeszcze raz wyjaśnić, może wtedy będzie czytelniej. Po upieczeniu mamy dwa duże blaty. Od każdego z nich należy odkroić paski o szerokości 1/3 wielkości całego ciasta - mamy wtedy dwa duże prostokąty oraz dwa paski. Dwa prostokątne blaty należy podzielić jeszcze na pół - otrzymujemy wtedy 4 równe kawałki. Następnie zostają nam dwa paski : z nich składamy dwa ostatnie blaty. Najlepiej te składane blaty ułożyć w środku całego ciasta wtedy nie będą się kruszyć. Mam nadzieję, że teraz jest nieco klarowniej, jeżeli będą jeszcze jakieś wątpliwości proszę pisać na mojego maila ( zakładka O NAS) lub tutaj w komentarzu. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...