poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Omlet ze szpinakiem.


Delikatny omlet ze szpinakiem i sosem jogurtowo czosnkowym. Dzisiaj na śniadanie proponuję jajka w formie omletu. Zawsze rano gdy mi się śpieszy jem jajecznicę albo jajka sadzone: jeżeli macie troszkę więcej czasu to polecam tę formę. Zawiera prócz białka, błonnik oraz tłuszcze: doda energii na cały dzień. Można użyć szpinaku mrożonego lub w liściach jeżeli mamy.



Przygotowanie: 15 minut.

Ilość porcji z przepisu: 1 porcja.


  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • 50 g mrożonego szpinaku
  • 1 łyżeczka sezamu białego i czarnego
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • szczypiorek


Wykonanie:

Jogurt wymieszać z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Dodać przypraw wedle uznania.
Szpinak włożyć na patelnię i podgrzewać dopóki cała woda nie odparuje. Doprawić sola i pieprzem, dodać sezam.
Na patelni rozgrzać oliwę. Jajka dobrze zmieszać za pomocą trzepaczki. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Wylać jajka na rozgrzaną oliwę i podsmażać dopóki jajka się nie zetną. Dalej trzymając na patelni wyłożyć na omlet przygotowany szpinak i zawinąć w rulon. Podsmażać jeszcze chwilę aby omlet utrzymał kształt. Podawać na ciepło z sosem.



Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!





Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)


_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________


Omelette with spinach.

Simple Omelette with spinach and yogurt sauce.
Preparation:15 minutes.
Servings: 1.

  • 1 tbsp olive oil
  • 2 eggs, lightly beaten
  • 50 g frozen spinach
  • 1 tsp white and black sesame
  • salt and pepper
  • 3 tbsp plain yogurt
  • 1 small garlic clove, crushed
  • fresh chives

Directions:



Mix yogurt with garlic, add some pepper and salt for the taste.

Place spinach on a small pan and heat until all water is gone. ( You can also use fresh spinach instead of frozen). Add pepper and salt for the taste, mix in sesame seeds.

On a small non stick pan heat olive oil. Add beaten eggs and fry until it's set. Then add spinach and roll into omelette shape. Then fry for a minute or two. Serve hot with yogurt sauce.



Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)


2 komentarze:

  1. wygląda super, fajny przepis na wykorzystanie szpinaku, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smacznie się prezentuje , a szpinak to moje smaki więc jako nadzienie w tej wersji jest super :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...