poniedziałek, 31 marca 2014

Sandwicz z hummusem.



Kanapka z domowym hummusem oraz jajkiem sadzonym, awokado, i papryką. Przyznam się, że po raz pierwszy robiłam hummus i bardzo mi zasmakował. Jest wyjątkowo pożywny, poza tym olej z sezamu jest bardzo zdrowym tłuszczem. Jeżeli chodzi o same kanapki to pomysł na zrobienie własnych z różnymi, ciekawymi dodatkami przyszedł pod wpływem szwendania się po restauracjach/knajpkach w okolicach Rynku Głównego. Często mam przerwę między zajęciami na uczelni i przyznam, że bardzo często bywam w barach typu slow food. Ostatnimi czasy wyrosło ich bardzo wiele. Jeżeli chodzi o Kraków to szczególnie ulica Krupnicza obfituje w wiele takich miejsc. Prócz kawy ( lepszej lub gorszej jakości) są tam podawane rożnego rodzaju szybkie dania zrobione ze świeżych składników. Od tart wytrawnych i słodkich po właśnie kanapki. To prawda są bardzo dobre, ale w domowym zaciszu własnej kuchni można samemu zrobić równie smaczne, jak nie lepsze. Choć muszę przyznać, że na pewno nie odmówię sobie wycieczek na Krupniczą, od czasu do czasu:) Co do samych śniadań to tydzień temu na blogu pojawił się przepis na kaszę z czarnym sezamem. Postanowiłyśmy wspólnie, że teraz w każdy poniedziałek będziemy Wam proponować rożne pomysły na ciekawe śniadania. Myślę, że dobre śniadanie może dać kopa na cały dzień ( zwłaszcza jeżeli mówimy o poniedziałku:))



Przygotowanie i gotowe do podania: 15 minut.


Hummus:

  • 3 łyżki ziaren sezamu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pół łyżki oleju sezamowego
  • mały ząbek czosnku
  • sok z połówki małej cytryny
  • 125 g ciecierzycy z puszki
  • 2 łyżki zimnej wody


Dodatki:

  • jajko, odrobina oliwy z oliwek, bazylia mrożona
  • awokado
  • papryka
  • ulubiony chleb ( u mnie żytni ekologiczny)


Wykonanie:

Hummus:

Ziarna sezamu położyć na suchą patelnię. Następnie na małych gazie prażyć, mieszając od czasu do czasu. Ostudzić. Powinny być ciemno brązowe. Gotowy sezam umieścić w misie blendera i dodać oliwę. Dobrze zmielić na papkę. Następnie dodać resztę składników i zmiksować do utworzenia gładkiej masy.

Na patelni rozgrzać oliwę i dodać trochę mrożonej bazylii. Kiedy bezie dobrze rozgrzane wbić jajko i usmażyć.

Chleb posmarować hummusem i dodać resztę składników.

Przepis na hummus pochodzi ze strony www.kwestiasmaku.com

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!






Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)


_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________

Hummus sandwich.

Preparation:  15 minutes.

Hummus:
  • 3 tbsp sesame seeds
  • 1 tbsp olive oil
  • 1/2 tbsp sesame oil
  • small garlic clove
  • juice from 1/2 small lemon
  • 125 g canned chickpea, drained
  • 2 tbsp cold water

Moreover:
  • egg, some olive oil, frozen basil
  • Your favorite bread
  • avocado, red bell pepper,

Directions:

Hummus:

Place sesame seed on small saucepan and heat until it's dark brown. Then chill. Place sesame and olive oil on bowl of food processor and blend until it's creamy and well combined. Then add remaining ingredients and mix until it's well combined.

Heat olive on small saucepan. Add basil and egg. Fry.

Spread hummus on one slice of bread, add other ingredients.

Hummus recipe comes from : www.kwestiasmaku.com 

Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...