wtorek, 15 października 2013

Sernik śliwkowo orzechowy.




Kremowy sernik na orzechowym spodzie i powidłami śliwkowymi. Całość pokrywa polewa czekoladowa z dodatkiem drobno posiekanych orzechów. Ser jest bardzo lekki i świetnie kontrastuje się z innymi składnikami: chrupiącym spodem, gęstą polewą i słodkimi powidłami. Idealny do świeżo naparzonej kawy na jesienne popołudnia:)



Przygotowanie: 30 minut.
Pieczenie: 90 minut.
Gotowe do podania: około 2 godziny plus noc w lodówce.

Ilość porcji z przepisu: 20 kawałków.

Sernik pieczony na blaszce o wymiarach 25x25 centymetrów.

Orzechowy spód:
  • 100 g cukru demerara
  • 240 g drobno pokrojonego masła
  • 120 g posiekanych orzechów włoskich
  • 300 g mąki pszennej

Sernik:
  • 800 g sera białego, potrójnie zmielonego
  • 200 ml śmietany 18%
  • 250 g sera mascarpone
  • 4 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 400 powideł śliwkowych

Polewa:

  • 200 g orzechów laskowych, bardzo drobno posiekanych
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
Wykonanie:

Spód:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę 25x25 wyłożyć papierem do pieczenia.

W misce wymieszać mąkę z cukrem. Dodać masło i rozrabiać ręką do utworzenia grudek. Potem dodać orzechy i jeszcze raz zamieszać. Wyłożyć spód tortownicy, dociskając do dna i piec 10 minut. Podpieczony spód wyjąc z piekarnika i posmarować połową powideł. Wstawić do pieca na kolejne 10 minut.

Ser zmiksować ze śmietaną i mascarpone. Kiedy będą dobrze połączone dodać cukier i jajka. Kiedy masa będzie gładka przelać ją na upieczony spód. Na wierzch wykładać po łyżce powideł w niewielkich odstępach. Sernik piec przez 60 minut i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

W kąpieli wodnej rozpuścić obydwa rodzaje czekolady. Kiedy będą płynne dodać śmietanę i zmieszać do połączenia składników. Na koniec dodać posiekane orzechy i oblać polewą sernik. Kiedy całość będzie całkowicie wystudzona wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!




Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Plum cheesecake.


Creamy cheesecake with plum stew and nuts. 
 

Preparation: 30 minutes.
Baking: 90 minutes.
All ready: about 2,5 hours.
Serves: 20.


Nut bottom:
  • 150 g all purpose flour
  • 50 g demerara sugar
  • 120 g cubed and softened butter
  • 60 g chopped walnuts
Cheesecake:
  • 800 g cream cheese
  • 200 ml sour cream
  • 250 g mascarpone cheese
  • 4 eggs
  • 6 tbsp caster sugar
  • 400 plum stew
Chocolate:
  • 200 g hazelnuts, roughly chopped
  • 150 g dark chocolate
  • 150 g milk chocolate
  • 4 tbsp sour cream


Directions:


Preheat the oven to 180C. Line 25x25 cm baking pan with parchment paper.



Mix flour with sugar, add butter and mix until resembles crumble. Stir in walnuts. Pour mixture into tin , push it into the bottom and bake for 10 minutes. Then spread half of the plum stew on half baked pastry and put it back into the oven. Bake for another 10 minutes.

Mix together cream cheese, sour cream and mascarpone cheese. When it's smooth stir in eggs and sugar. Mix until well combined and pour into baked pastry. Spoon left plum stew on the cheesecake mixture. Bake for 60 minutes and set aside to chill.

Melt the chocolate: place both on a small bowl with the sour cream, set it over a saucepan of simmering water. When it's well melted stir in chopped hazelnuts. Spread prepared chocolate on the top of baked cheesecake. Place in the fridge for one night or at least 4 hours.



Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

10 komentarzy:

  1. Jak już jesteśmy przy sernikach to looknij do Dziadka :) łaciaty sernik też niczego sobie: http://dziadekgotuje.blogspot.com/2013/09/aciaty-sernik.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie. Zdecydowanie coś dla mnie, a połączenia śliwek i sernika jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Serniki to moja słabość. Wypróbowuję różne nowe smaki. Tak więc Twój zapisuję na listę do najbliższego wypieku. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały.. Mistrzostwo świata ;D Prześlesz mi kawałek zanim sama taki upiekę (chociaż na pewno nie wyjdzie mi tak wspaniały jak Twoj ;) )

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny :) Nigdy nie łączyłam sera ze śliwkami i orzechami, ale brzmi dla mnie bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wpraszam się na DUŻY kawałek! :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. idealny dla mnie sernikomaniaczki:D manimmm

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie się zapowiada takie połączenie :3

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm, cudowny... Śliwki i ser to bardzo udane połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękujemy za komentarze. Nie pozostało nic więcej jak upiec ten sernik:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...