piątek, 25 października 2013

Ryż kokosowy z ananasem.



Ryż jaśminowy na mleku kokosowym z ananasem i kukurydzą.

Bardzo minimalistyczne i wyjątkowo pyszne danie. Robi się je bardzo szybko, bez większego wysiłku i strat w ludziach. Idealne dla osób lubiących ładne kolory na talerzu i nieco orientalną nutkę w daniach. Sposób na ugotowanie ryżu zaczerpnęłam z książki Rachel Lane. Polecam:)


Przygotowanie: 15 minut.
Gotowanie: 25 minut.
Gotowe do podania: około 45 minut.

Ilość porcji z przepisu: 2 duże talerze.

  • 200 g ryżu jaśminowego
  • 150 ml mleka kokosowego
  • ¾ szklanki wody
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła
  • 2 małe szalotki
  • 200 g świeżego ananasa
  • 1 kolba kukurydzy
  • mała papryczka chilli
  • jasny sos sojowy do smaku

Wykonanie:

Ryż opłukać kilka razy pod bieżącą wodą. Następnie w średnim garnku zmieszać mleko kokosowe, oraz wodę i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić ryż i cały czas mieszając, poczekać aż zacznie bulgotać. Potem skręcić gaz do minimum i przykryć pokrywką. Gotować 15 minut lub do momentu kiedy cały płyn się wchłonie. Co jakiś czas można sprawdzić czy ryż nie przywiera do dna, jednak nie powinno się to zdarzyć.

Ananasa obrać ze skóry i pokroić w cienki plasterki lub kawałki. Rozgrzać patelnię grillową i smażyć ananasa z obu stron do pojawienia się pasków. Kolbę kukurydzy za pomocą noża oczyścić z ziaren. Szalotki drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło i podsmażać do uzyskania złotego koloru, cały czas mieszając. Potem dodać ananasa i nasiona kukurydzy podsmażać kilka minut.

Papryczkę chilli oczyścić z ziaren i pokroić w cieniutkie paseczki.

Na talerze wyłożyć ugotowany ryż i skropić lekko sosem sojowym. Wyłożyć warzywa i ozdobić chilli.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!



Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Coconut rice with pineapple.

 


Jasmine rice boiled on coconut milk with corn and pineapple.



Preparation: 15 minutes.
Baking: 25 minutes.
All ready: about 45 minutes.
Serves: 2.


  • 200 g jasmine rice
  • 150 ml coconut milk
  • ¾ cup water
  • ½ tsp salt
  • 1tbsp butter
  • 2 small scallions, chopped
  • 200 g fresh pineapple, sliced
  • 1 corncob
  • small chilli pepper, thinly sliced
  • soy sauce for the taste

Directions:

Rinse the rice for a few times. Then place water, coconut and salt in a medium pot and mix. Then pu it on heat and boil. Then add rice and heat until it sputter. Then low the heat and cover the pot with a lid. Boil for 15 minutes ur until all liquid is gone.

Heat the grill pan and grill sliced pineapple for a few minutes. Remove the seeds from corncob using sharp knife.

Mel the butter on frying pan, add scallions and fry until it's gold. Then add corn seeds and grilled pineapple and fry for a few minutes.

Place prepared rice on the plates add small amount of the soy sauce and top with the rest ingredients.


Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...