wtorek, 8 października 2013

Rożki z różą.




Małe rogaliki z marmoladą różaną. Ciasto z dużą ilością żółtek, drożdżami i śmietaną jest kremowe i idealnie kruche. Długo zachowuje świeżość, dlatego rogaliki można przetrzymywać przez kilka dni, nie tracąc na smaku. Pyszny i prosty deser, dla fanów babcinych wypieków.



Przygotowanie: 60 minut.
Pieczenie: 40 minut.
Gotowe do podania: około 2 godziny.

Ilość porcji z przepisu: około 50 rogalików.


Zaczyn:
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki
  • pół szklanki cukru

Ciasto:
  • 800 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 250 g masła
  • 20 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki cukru
Ponadto:
  • 300 g marmolady z róży
  • żółtko roztrzepane z łyżką mleka

Wykonanie:


Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia.

Mleko lekko podgrzać. Dodać drożdże, cukier i mąkę, dokładnie wymieszać. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia.

Żółtka zmiksować z 3 łyżkami cukru i solą. Kiedy dobrze się połączą dodać śmietanę i zmieszać łyżką.

Na stolnicy lub płaskiej powierzchni przesiać mąkę, dodać masło i siekać nożem, dopóki masło nie połączy się z mąką. Następnie wlać rozrobione drożdże i masę z żółtek. Dobrze zagnieść ciasto, powinno być zwarte i z łatwością utworzyć kulę. Jeżeli będzie za rzadkie dodać trochę mąki, a jeżeli zbyt gęste to łyżkę śmietany.
Ciasto podzielić na pół i rozwałkować w kwadrat. Wykroić z niego około 4 centymetrowe paski, potem wykroić trójkąty. Na dłuższej krawędzi położyć marmoladę i zwinąć do rogu. Czynność powtórzyć do wykończenia składników. Podobnie zrobić z drugą połową ciasta. Przygotowane rogaliki posmarować żółtkiem i piec 15-20 minut.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Cookies with rose filling.




Preparation: 60 minutes.
Baking: 40 minutes.
All ready: about 2 hours.
Serves: about 50 cookies.

Yeast mixture:

  • 50 g fresh yeasts
  • 3 tbsp sugar
  • 1 tbsp flour
  • 1.2 cup sugar

Dough:

  • 800 g all purpose flour
  • 5 egg yolks
  • 150 ml sour cream
  • 250 g butter
  • 20 g vanilla sugar
  • 1 tsp salt
  • 3 tbsp sugar
Moreover:

  • 300 g rose marmalade
  • yolk mixed with 1 tbsp of milk
Directions:



Preheat the oven to 180C. Line two large baking pans with parchment paper.

Heat milk a little bit. Then add yeasts, sugar and flour, mix well. Set aside.

Beat yolks with 3 tbsp of sugar and salt. Then stir in sour cream.

Stiff flour on the pastry board. Add butter and chop with a knife until it combines with flour. Then pour into it yolk and yeast ,mixture and knead the dough.

Separate prepared dough into two and roll it out. Then cut out 4 cm stripes. Cut out from them triangles. Place the marmalade on the loner side and roll . Brush with yolk and place on the parchment paper. Repeat this action with all the pastry. Bake for 15-20 minutes until gold.



Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...