niedziela, 6 października 2013

Orkiszowe z gruszką i kruszonką.






Pełnoziarniste muffiny z dodatkiem żurawiny, gruszki i płatków owsianych. W babeczkach jest niewielka ilość cukru, są bardzo delikatne i miękkie. Gruszka jest rozpieczona i świetnie komponuje się z całością. Są to jedne z lepszych muffinów jakie zdarzyło mi się popełnić, na pewno jeszcze nie raz zagoszczą u mnie w kuchni.

 

Przygotowanie: 10 minut.
Pieczenie: 30-35 minut.
Gotowe do podania: około 1 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 8 muffinów.

  • 1 dojrzały banan
  • 150 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki płatków jęczmiennych
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g cukru brązowego
  • 140 ml maślanki naturalnej
  • 1 małe jajko
  • 40 ml oleju
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 2 małe gruszki

Kruszonka:
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 5 łyżek mąki pełnoziarnistej orkiszowej

Wykonanie:


Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Na kruszonkę: w misce zmieszać mąkę, cukier oraz masło. Muszą utworzyć grudki i dobrze się połączyć. Kruszonkę najlepiej wyrabiać palcami.

W dużej misce banan zgnieść na miazgę. Dodać jajko, maślankę i olej. Dobrze wymieszać do utworzenia gładkiej masy. Następnie wmieszać wszystkie sypkie składniki, oraz gruszki i żurawinę. Masę przełożyć do foremek, tak aby sięgała brzegów. Posypać kruszonką i wstawić do piekarnika.
Piec 30-35 minut, do suchego patyczka.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!



Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Wholemeal muffins.

Wholemeal and oat muffins with pears, topped with crumble.



Preparation: 10 minutes.
Baking: 30-35 minutes.
All ready: about 1 hours.
Serves: 8 muffins.


  • 1 very ripe banana, crushed
  • 150 g wholemeal flour
  • 4 tbsp rolled oats
  • 1 tsp baking soda
  • ½ tsp baking powder
  • a pinch of salt
  • 50 g brown sugar
  • 140 ml plain buttermilk
  • 1 small egg, beaten
  • 40 ml canola oil
  • 50 g dried cranberry
  • 2 small pears, thinly sliced or cubed

Crumble:

  • 2 tbsp softened butter
  • 2 tbsp sugar
  • 5 tbsp wholemeal flour
Directions:


Preheat the oven to 180C.

For the crumble: mix together flour, butter and sugar, until resembles breadcrumbs. Set aside.

Mix crushed banana with egg, buttermilk and oil. Then stir in all dry ingredients, pears and cranberry.

Pour the batter into muffin pan and top with the crumble. Bake for 30-35 minutes.




Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

5 komentarzy:

  1. Nigdy takich nie jadłam. chyba musze sobie zrobić kiedyś:)

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowite. orkiszowe wypieki są rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
  3. extra zdjęcia a muffiny muszą byc bardzo smakowite jak patrze po składnikach!;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne (nawet na drugi dzień) właśnie zajadam na śniadanie - samo zdrowie !! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...