czwartek, 11 lipca 2013

Trzy sery z tuńczykiem.


tarta serowa, sery, tarty, tarta wytrawna, tarta z tuńczykiem tarta z oliwkami, tart, cheese tart, tuna tart,

Quiche na kruchym cieście z tuńczykiem, kaparami i czarnymi oliwkami. Całości dopełnia mieszanka trzech serów: twarogu, parmezanu oraz blue cheese.

 

Przygotowanie: 40 minut.
Gotowe do podania: 60 minut

Ilość porcji z przepisu: 8 kawałków

Kruche ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g miękkiego masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • 40 ml zimnej wody

Nadzienie:
  • 250 g tuńczyka w sosie własnym
  • 300 g twarogu
  • 5 jajek
  • 125 ml mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 30 g kaparów marynowanych
  • 150 g czarnych oliwek
  • 150 g tartego parmezanu
  • 100 g sera pleśniowego blue cheese
  • sól i pieprz
Wykonanie:

W misie miksera zmieszać przesianą mąkę i sól. Dodać masło i wyrabiać to utworzenia grudek. Następnie dodać jajko i wodę. Zagnieść ciasto, niezbyt długo aby nie było zbyt twarde. Uformować kule, zawinąć w folię i wstawić na 20 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 200C.
Po 20 minutach wyciągnąć ciasto i wyłożyć nim tortownicę o szerokości 23 centymetry, na bokach zostawiając około 4-5 centymetrów ciasta. Nakłuć dno widelcem i piec przez 15 minut.

W dużej misce wymieszać ser biały oraz odsączonego tuńczyka, powinny dobrze się połączyć. Wmieszać oliwki i kapary. Dodać roztrzepane jajka, mąkę , mleko, parmezan (zostawić 2 łyżki do posypania), dosolić i dopieprzyć do smaku. Dobrze wymieszać całość i po 15 minutach przelać do podpieczonego ciasta. Na wierzch położyć pokrojony ser pleśniowy. Całość piec kolejne 15 minut lub do momentu kiedy skórka na wierzchu będzie twarda. Posypać resztą parmezanu i podawać na ciepło lub zimno. Tarta może stać w lodówce do dwóch dni.


Przepis zaczerpnięty z ksiażki Tarty, Mayi Barakat-Nuq.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!
 


Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Three cheese quiche.


Quiche with tuna, capers, olives and 3 different types of cheese.


Preparation: 40 minutes.
All ready: 1 hour.
Serves: 8.

Shortcrust pastry:
  • 250 g all-purpose flour
  • 125 g softened butter, cubed
  • 1 egg
  • ½ tsp of salt
  • 40 ml cold water
Filling:
  • 250 g canned tuna, drained
  • 300 g curd cheese
  • 5 eggs
  • 125 ml milk
  • 2 tbsp all purpose flour
  • 30 g capers
  • 150 g black olives
  • 150 g shredded Parmesan
  • 100 g blue cheese
  • salt and pepper
Directions:

Pastry:

In a big bowl combine flour, salt, egg and softened butter. Knead the dough until it's smooth. Then add the water and keep kneading. When it's well combine wrap it with foil and place in the fridge for 20 minutes.

Preheat the oven to 190C. After 20 minutes remove foil and line 23 cm round baking pan with pastry, leaving 5-6 cm on sides. Prick the bottom with a fork and bake for 15 minutes.

In a big bowl mix tuna and curd cheese until resembles crumble. Stir in capers and olives. Add lightly beaten eggs, Parmesan (leave 2 tbsp) , flour, salt and pepper for the taste. Stir well and pour into baked pastry. Top with cut blue cheese and bake for another 15 minutes. After baking sprinkle with remaining Parmesan. Serve hot or cold.


Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

5 komentarzy:

  1. Super, wygląda trochę jak baaardzo wytrawne ciasto. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. patrząc na ten przepis, stwierdzam, że chyba się zakochałam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mega! W domu by się ucieszyli, jakbym zrobiła im coś takiego :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne nadzienie! Moje smaki, oj tak <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...