piątek, 19 lipca 2013

Sernik z malinami.


white chocolate cheesecake

Sernik na chrupiącym spodzie z malinami i białą czekoladą.

Sam sernik jest zrobiony z podstawowego przepisu, jednak dodatki nadają mu wyjątkowego smaku. Po pojawieniu się malin pierwsze co wpadło mi do głowy to moje ulubione ciasto czyli sernik oczywiście:) Szkoda tylko, że pieczenie odbywało się w późnych godzinach nocnych, ale na szczęście wszystko wyszło. Pierwszy raz robiłam do sernika tego typu spód, wcześniej było to kruche ciasto lub ciasteczka z masłem. Zdecydowanie będę do niego powracać, gdyż nie dość, że jest prosty i robi się go w dosłownie 5 minut, to jest strasznie chrupiący i ciekawy w smaku. Polecam wypróbować ten przepis choćby ze względu na ten wspaniały spód:)




Przygotowanie: 40 minut.
Pieczenie: 140 minut.
Gotowe do podania: na drugi dzień .

Ilość porcji z przepisu: 12 kawałków.


Spód:
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g cukru demerara
  • 120 g drobno pokrojonego masła
  • 60 g posiekanych orzechów włoskich

Wypełnienie:

  • 1 kg sera białego, trzykrotnie zmielonego
  • 200 g cukru
  • ½ łyżeczki olejku waniliowego
  • 4 jajka
  • 500 g malin
  • 200 g konfitury malinowej
  • 150 g białej czekolady
Wykonanie:

Ciasto:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować tortownicę (23 centymetry) .

W misce wymieszać mąkę z cukrem. Dodać masło i rozrabiać ręką do utworzenia grudek. Potem dodać orzechy i jeszcze raz zamieszać. Wyłożyć spód tortownicy, dociskając do dna i piec 20 minut. Odstawić do ostygnięcia.

Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 150C.

Zmielony ser zmiksować z cukrem i olejkiem. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas miksując, do momentu uzyskania gładkiej masy.

Na ostudzonym spodzie rozsmarować konfiturę i wyłożyć połowę malin. Na maliny wylać masę serową i piec 90 minut. Po zakończeniu pieczenia odstawić do całkowitego ostygnięcia (około 2 godziny).

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie wylać na wierzch ostudzonego sernika i wyłożyć malinami. Sernik musi zostać w lodówce na noc do stężenia.

Przepis zaadaptowany z książki „Czekolada” (Carla Bardi)

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!


sernik z malinamicheesecake with shortcrust pastry



Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Raspberry cheesecake.

 


Raspberry cheesecake with white chocolate and crispy pastry.


Preparation: 40 minutes.
Baking: 140 minutes.
All ready: second day.
Serves: 12.

Pastry:
  • 150 g all purpose flour
  • 50 g demerara sugar
  • 120 g cubed and softened butter
  • 60 g chopped walnuts
Filling:
  • 1000 g cream cheese
  • 200 g raw sugar
  • ½ tsp vanilla essence
  • 4 eggs
  • 500 g fresh raspberries
  • 200 g raspberry preserve
  • 150 g white chocolate

Directions:


Prepare cake tin (23 cm) – line base with baking paper . Preheat the oven to 180 degrees.

Mix flour with sugar, add butter and mix until resembles crumble. Stir in walnuts. Pour mixture into tin , push it into the bottom and bake for 20 minutes. Set aside to chill. Then spread on it preserve and half of the raspberries.

Low the temperature to 150C.

Mix cheese with sugar and vanilla. Then add eggs, one by one, mixing all the time until it's well combined. Pour the mixture into chilled tin and bake for 90 minutes. Then set aside until it's chilled completely ( about 2 hours).

Melt the chocolate and spread it on the top of chilled cheesecake. Then decorate with remaining raspberries and place in the fridge for all night.

Recipe adapted from „ Chocolate” (Carla Bardi)


Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

2 komentarze:

  1. Co tu dużo mówić, uwielbiam serniki i uwielbiam maliny. Dla mnie to też byłoby pyszne połączenie.

    Pozdrawiam! A.

    OdpowiedzUsuń
  2. iście doskonały sernik:) pieknie wygląda:) ja również jestem wielką fanką serników:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...