niedziela, 14 lipca 2013

Orzechowa granola.


Domowa granola z miodem i orzechami. Każdy kto choć raz własnoręcznie robił granole, nigdy nie wróci do tych kupowanych w sklepie – w każdym razie na pewno nie ja. Wykonanie jest błyskawiczne, cena nieporównywalnie mniejsza, nie wspominając już o smaku. W dzisiejszej granoli znalazła się mieszanka orzechów oraz rodzynki. Dodatki można mieszać w zależności od tego co mamy w domu lub na co mamy ochotę. Polecam wszystkim miłośnikom owsianek:)



Przygotowanie: 10 minut.
Pieczenie: 30 minut.
Gotowe do podania: około 40 minut.

Ilość porcji z przepisu: około kilograma granoli.

  • 400 g płatków owsianych pszennych
  • 300 g płatków owsianych żytnich
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g pistacji
  • 50 g niesolonych orzeszków ziemnych
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 50 g migdałów
  • 60 ml płynnego miodu
  • 4 łyżki cukru demerara
  • 60 ml rozpuszczonego oleju kokosowego
Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 160C ( z termoobiegiem). Dwie duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia.

Do dużego garnka wrzucić płatki, orzechy, wiórki, rodzynki oraz cukier. Rozpuszczony i ostudzony olej wymieszać z miodem i wlać do garnka. Całość dobrze wymieszać, aby wszystko ładnie się połączyło i powstały grudki. Mieszankę rozsypać po połowie na blachy i piec przez 30 minut. Co 10 minut można zaglądać do granoli i mieszać od czasu do czasu. Po zakończeniu pieczenia pozostawić do ostygnięcia. Granole przechowywać w szczelnych opakowaniach.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!



Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Nutty granola.



Homemade granola with nuts and honey.

Preparation: 10 minutes.
Baking: 30 minutes.
All ready: 40 minutes.
Serves: about 1 kg of granola.
  • 700 g rolled oats
  • 100 g dessicated coconut
  • 50 g raisins
  • 50 g walnuts
  • 50 g pistachios
  • 50 g peanuts
  • 50 g hazelnuts
  • 50 g cashews
  • 50 g almonds
  • 60 ml honey
  • 4 tbsp brown sugar
  • 60 ml melted coconut oil

Directions:

Cake:

Preheat the oven to 160 degrees. Line two large baking pans with parchment paper.

In a big bowls mix rolled oats, all nuts, coconut, raisins and sugar. Stir in coconut oil and honey, until it's well combined. Pour mixture into two pans and bake for 30 minutes, mixing from time to time. Then set aside to chill. Store granola in hermetic package.


Like us on facebook!

Bon apetit!!
granola orzechy, nuts, płatki owsiane, rolled oats, śniadanie, breakfast,

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

3 komentarze:

  1. super!!! super!!!super!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie upiekłam, jest genialna, jem ciepłą, wychodzi baaaardzo duża porcja :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakuje, ja też połowę zjadłam prosto z blachy :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...