piątek, 26 lipca 2013

Musy z wiśniówką.

chocolate mousse

Mus czekoladowy z wiśniówką i bitą śmietaną. Bardzo prosty i szybki deser, idealny zarówno na lato jak i zimę. Kiedy mamy dostęp do świeżych wiśni, tak jak ja teraz, można je namoczyć w wiśniówce. Natomiast w zimie można użyć mrożonych. Jeżeli ktoś nie przepada za alkoholem to domowy kompot też doskonale się sprawdzi.




Przygotowanie: 20 minut.

Ilość porcji z przepisu: 3 małe pucharki.

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g wydrylowanych wiśni
  • 200 ml wiśniówki
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru

Wykonanie:

Wydrylowane wiśnie namoczyć w wiśniówce na czas przygotowywania musu.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i odstawić na 10 minut do ostudzenia. W tym czasie w schłodzonym garnku ubić śmietanę na sztywno, pod koniec dodając łyżkę cukru.
Kiedy czekolada będzie już zimna, ale ciągle płynna, wmieszać do niej połowę ubitej śmietany.

Do pucharków wkładać kolejno warstwę bitej śmietany, wiśni z wiśniówką, musu czekoladowego – do wypełnienia w pucharków. Podawać od razu lub przetrzymywać w lodówce.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

 
dessert with cherries

Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Cherry brandy mousses.

 

chocolate mousse with cherries

Chocolate mousse with cherry brandy.

Preparation: 20 minutes.

Serves: 3 medium cups.

  • 100 g milk chocolate
  • 100 g dark chocolate
  • 100 g pitted cherries
  • 200 ml cherry brandy
  • 400 ml double cream
  • 1 tbsp sugar


Directions:

Soak pitted cherries in cherry brandy. Then prepare mousse.

Melt both chocolates in a bowl set over a pan of hot water, stirring from time to time. Set aside to chill. Then beat chilled cream until it's stiff and fluffy, at the end of the beating add sugar. When chocolate will be chilled but still liquid, stir into it half of the whipped cream.

Add in a row firstly whipped cream, then cherries with brandy and chocolate mousse. Place in the fridge or serve right before preparing.


Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...