środa, 1 października 2014

Cukiniowe batoniki musli.


Pyszne i zdrowe batoniki musli z cukinią, miodem, masłem orzechowym i bakaliami. 

 

 

Pierwsze batony jakie udało mi się wykonać i to jakie pyszne. W ogóle nie umywają się do tych sklepowych które zawierają mało składników odżywczych, masę cukru i są na dodatek jak kamienie w opakowaniach foliowych. Te są bardzo miękkie i rozpływają się w ustach – wszystko dzięki obecności cukinia i masła orzechowego. Zachowując ta bazę do batoników można dodać praktycznie wszystko na co ma się ochotę: u nas były to płatki owsiane, otręby, mieszanka muesli, mieszanka bakalii, nasiona chia i pszenicę w miodzie. Idealne do pracy, szkoły i zjedzenia całej blachy zaraz po upieczeniu:)

Przygotowanie: około 15 minut.
Pieczenie: 25 minut.

Ilość porcji z przepisu: 10 batoników.
  • 2 szklanki startej cukinii ( mniej więcej jedna duża cukinia)
  • 3 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka pszenicy w miodzie
  • 1 szklanka mieszanki muesli
  • pół szklanki ulubionych bakalii
  • 2 łyżeczki nasion chia
    2 łyżki jagód goji
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół szklanki masła orzechowego
  • pół szklanki miodu
  • łyżka masła
Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180C, dużą blachę ( moja 26x36 cm ) wysmarować delikatnie masłem.

Cukinię zetrzeć razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Następnie usunąć z niej cały sok, przeciskając miąższ przez czystą ścierkę. Cukinię włożyć do dużej miski.

W rondelku umieścić miód i obydwa masła, podgrzewać do uzyskania jednolitej masy.

Do cukinia dodać wszystkie pozostałe składniki i bardzo dokładnie wymieszać.
Mieszankę przesypać do blachy i bardzo dobrze docisnąć do dna.

Piec przez 25 minut i pozostawić do ostygnięcia. Wierzch można polać rozpuszczona czekoladą.

Przepis pochodzi z tej strony.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!





 

Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Zucchini granola bars.


Super healthy and delicious granola bars with zucchini, dried fruits, chia seeds and peanut butter.

Preparation : 15 minutes.
Baking : about 25 minutes.
Serves: 10 bars.


  • 2 cups grated zucchini, drained
  • 3 cup old fashioned rolled oats
  • 1 cup your favourite cereals
  • 1 cup muesli mixture
  • 1/2 cup dried fruits mix
  • 2 tbsp chia seeds
  • 1 tbsp goji seeds
  • a pinch of salt
  • 1/2 tsp cinnamon
  • 1/2 cup creamy peanut butter
  • 1/2 cup honey
  • 1 tbsp butter
  • melted chocolate for garnish

Directions:

Preheat the oven to 180C. Butter big baking pan (about 26x 36 cm).

Pour the honey and peanut butter into small pot, add butter and heat until well combined.

Mix together all ingredients. Stir in honey mixture and mix well. Pour the mixture into prepared baking pan and press into the bottom using something flat. Then bake for 25 minutes. Set aside to chill. Garnish with melted chocolate.



Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)


You might also like:

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...