niedziela, 12 października 2014

Tort z zielonej herbaty.




Trzy przepyszne herbaciane warstwy: biszkopt, krem jogurtowy i polewą z białej czekolady.



Przygotowanie: 60 minut.
Pieczenie: 60 minut.
Gotowe do podania: na drugi dzień.

Ilość porcji z przepisu: 10 kawałków.

Biszkopt:
  • 6 jajek w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki sproszkowanej herbaty matcha

Krem:
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g białej czekolady
  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 60 ml wrzątku
  • 2 łyżki sproszkowanej herbaty matcha

Polewa:
  • 150 g białej czekolady
  • 1 łyżka sproszkowanej herbaty matcha
Wykonanie:

Ciasto:

Piekarnik nagrzać do 180C. Tortownicę 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Jajka połączyć z cukrem z dużej misce i miksować około 10 minut. Masa powinna być jasna i puszysta. Następnie zmieszać mąkę z proszkiem oraz herbatą i przesiać do masy jajecznej. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką. 1/3 Masy przelać do blachy i piec 25 minut. Potem powtórzyć z pozostałą masą, powinny wyjść trzy blaty. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem:

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia. 

Jogurt zmiksować z mascarpone, czekoladą i herbatą. Następnie wmieszać rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę.

Polewa:

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z herbatą, pozostawić do ostudzenia.

Blaty przełożyć kremem jogurtowym a wierzch polać chłodną polewą. Pozostawić na całą noc w lodówce do stężenia.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!






Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)


__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
_____

Green tea cake.

Preparation:  60 minutes.
Baking: 25 minutes.
All readysecond day.c
Servings: 10.


Matcha mousse:
  • 300 g full fat greek yoghurt
  • 250 g mascarpone cheese
  • 200 g white chocolate
  • 2 tbsp gelatin dissolved in 60 ml boiling water
  • 2 tbsp matcha tea
Icing:
  • 150 g white chocolate
  • 1 tbsp matcha tea

Sponge cake:
  • 6 eggs
  • 1 cup sugar
  • 1 all purpose flour
  • 1/3 cup corn meal
  • a pinch of salt

Directions:

Line 20 cm baking pan with a parchment paper. Preheat the oven to 175C.

Separate whites from yolks. Set aside the yolks. Add salt to he whites and beat until shiny and stiff. Keep beating, adding sugar. Then add yolks, one by one. Then stiff in both flours and mix until well combined. Pour 1/3 of the batter into prepared baking pan and bake for 25 minutes. Do the same with remaining batter. Set aside to chill.

Mousse:

Melt the white chocolate and set aside to chill.

Beat together chocolate, mascarpone, yoghurt and matcha tea. Then mix in dissolved and chilled gelatin. Place in the fridge.

Icing:

Melt the chocolate and mix in matcha tea. Set aside to chill.

Assembling: Spread the mousse on sponge cake and pour the icing on the top.


Like us on facebook!

Bon apetit!!

3 komentarze:

  1. o jaki piękny :) uwielbiam zielony kolor, a ten torcik jest prześliczny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda ślicznie, smakowicie. Tak, że teraz tylko filiżanka herbaty, kawałek tego ciasta i można odpoczywać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialnie wygląda w tej zieleni :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...