niedziela, 26 października 2014

Korzenny tort dyniowy.



Delikatne ciasto dyniowe przekładane korzennym kremem z serka. 

 

Przygotowanie: 60 minut.
Pieczenie: 60 minut.
Gotowe do podania: około 3 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 10 kawałków.

Ciasto dyniowe:

  • 2 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 szklanki cukru muscovado
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki goździków
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 1/2 szklanki puree z dyni typu hokkaido
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szkalnki maślanki naturanej

Krem:
  • 250 g sera mascarpone
  • 250 g sera białego, trzykrotnie zmielonego
  • 70 g cukru muscovado
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • po 1/4 łyżeczki: przyprawy do piernika, cynamonu, imbiru, goździków, gałki
Wykonanie:

Ciasto:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownice o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Puree: dynię pokroić na małe cząstki włożyć na blachę do pieczenia. Piec w temperaturze 200C około godziny, dopóki nie będzie miękka. Pozostawić do przestudzenia i zmiksować miąższ na gładką masę. 3-4 łyżki puree odłożyc do dekoracji tortu.

W dużej misce wymieszać mąkę, obydwa cukry, wszystkie przyprawy, proszek i sodę.

W drugiej misce zmiksowaćna gałdko jajka, maślankę i olej. Wmieszac puree z dyni, całość przelać do sypkich składników i dobrze zmiksować.

Ciasto podzielić na trzy równe cześci, każdą piec przez 20 -25 minut. Pozostawić upieczone blaty do ostygnięcia.

Krem:

Obydwa cukry włożyć na małego garnuszka, dodać wodę i wszystkie przyprawy. Postawić na gaz i gotować do uzyskania gęstego syropu. Syrop pozostawić do ostygnięcia.

Serek i mascarpone zmiksować, dodać całkowicie wystudzony syrop cukrowy. Włożyć na lodówki na 30 minut do stężenia.

Składanie:

Całkowicie wystudzone blaty przełożyć kremem. Całość tortu można posmarować od łożonym puree z dyni.

Przepis na blaty ciasta pochodzi z tej strony

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!







Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)


___________


All spice pumpkin torte.

Preparation:  60 minutes.
Baking: 60 minutes.
All readyabout 3 hours.
Servings: 10.


Pumpkin cake:

  • 2 1/4 cup all purpose flour
  • 1 1/2tsp baking powder
  • 1 tsp baking soda
  • 1/2 cup muscovado sugar
  • 1/2 cup caster sugar
  • 1/4 tsp powdered ginger
  • 1 tsp cinnamon
  • 1/4 tsp clove
  • 1/4 tsp nutmeg
  • 1/2 tsp spice
  • 1 1/2 cup pumpkin puree
  • 2 big eggs
  • 1/2 cup canola oil
  • 3/4 cup plain buttermilk

Frosting:



  • 250 g mascarpone cheese
  • 250 g cream cheese
  • 70 g muscovado sugar
  • 50 g powdered sugar
  • 2 tbsp water
    1/4 tsp of : nutmeg, spice, cinnamon, cloves


Directions:


Line 18 cm baking pan with a parchment paper. Preheat the oven to 180C.

In a big bowl mix together flour, both sugars, all spices, baking powder and soda.

In a second bowl whisk eggs, buttermilk and oil. Mix in pumpkin puree ( leave a few spoons for a decoration).

Separate the batter into three equal parts and pour in the first one into prepared tin. Bake for 20-25 minutes. Do the same with remaining batter. Set aside to chill.

Frosting:

Place both sugars, water and spiced in a small pot and place it on the heat. Boil until it resembles syrup and set aside to chill.


Whisk the mascarpone with cream cheese, mix in chilled syrup. Place in the fridge for 30 minutes to set.

Assembling the cake:

Spread chilled frosting besides the layers and all over the cake. You cane use some pumpkin puree for the additional garnish.


Like us on facebook!

Bon apetit!!



Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

6 komentarzy:

  1. Zdecydowanie wolę takie torty niż te tradycyjne z masą paskudnego kremu;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny blog i bardzo inspirujące przepisy, gratuluję! Trafiłam do Was przypadkiem przez TasteSpotting i wygląda na to, że zostanę stałą czytelniczką. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo nam miło, zapraszamy serdecznie:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...