poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Sernik wiosenny.


Sernik na czekoladowym spodzie o smaku pomarańczy.
Po serniku zimowym przyszedł czas na wiosenny. Choć ostatnio pogoda jednak nie sprzyja , to ten sernik na pewno przyniesie powiew świeżości w kuchni i w żołądku:). Spód wykonany w sposób klasyczny czyli z ciasteczek czekoladowych. Reszta ciasta jest cała w pomarańczach. W masie znajduje się skórka otarta z pomarańczy, sok oraz likier Cointreau. Całość pokrywa galaretka z dżemu pomarańczowego z całymi plastrami pomarańczy. Premiera miała miejsce wczoraj, jednak sernik tak wszystkim zasmakował, że wyląduje na świątecznym stole. Polecam gorąco, nie wyobrażam sobie świąt bez sernika, a ten plasuje się bardzo wysoko w dotychczasowej sernikowej klasyfikacji:)



Przygotowanie: 30 minut.
Pieczenie: 60 minut
Gotowe do podania: na drugi dzień.

Ilość porcji z przepisu: 8 kawałków

Spód:
  • 250 g ciasteczek czekoladowych
  • 2 płaskie łyżki masła

Sernik:
  • 700 g sera trzykrotnie zmielonego
  • 5 łyżek likieru pomarańczowego
  • 3 łyżki soku pomarańczowego
  • skórka otarta z 3 pomarańczy
  • 2 łyżki dżemu pomarańczowego
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 100 g cukru pudru

Galaretka :
  • 250g dżemu pomarańczowego
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 150 ml soku pomarańczowego
  • 3 plastry pomarańczy



Wykonanie:

Ciasteczka rozgnieść na miazgę. Masło roztopić i dodać do ciasteczek dobrze wymieszać. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć ciasteczkami, dobrze dogniatając do spodu oraz ścianek. Umieścić w zamrażalniku na czas 15 minut.

Piekarnik nagrzać do 160C.

W dużym garnku zmiksować ser z likierem, skórką pomarańczową, sokiem, dżemem, żółtkami, mąką i cukrem. Masę przelać do tortownicy i piec przez 20 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 180C i piec kolejne 40 minut. Sernik chłodzić najpierw przy otwartych drzwiczkach piekarnika, następnie poza nim.

W połowie szklanki wrzątku rozpuścić galaretkę, dodać dżem oraz sok i dobrze wymieszać. Pozostawić do czasu wystygnięcia sernika. Gdy sernik będzie już zimy na wierzchu wyłożyć plastry pomarańczy i zalać galaretką. Wstawić na całą noc do lodówki.



Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!






Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)


_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________

Orange and chocolate cheesecake.

Preparation: 30 minutes.
Baking : 60 minutes.
All ready: second day.

  • 2 tbsp butter
  • 150 g chocolate cookies, crushed

Cheese:
  • 700 g cream cheese
  • 5 tbsp Cointreau liquor
  • 3 tbsp orange juice
  • 2 tbsp fresh orange peel
  • 2 tbsp orange jam
  • 4 egg yolks
  • 2 tbsp corn flour
  • 100 g caster sugar

Jelly :
  • 250g orange jam
  • 1 instant orange jelly
  • 150 ml orange juice
  • 3 slices of fresh orange


Directions:

Brownie:

Melt 2 tbsp of butter and stir into the chocolate cookies.

Preheat the oven to 160C. Line 20 cm round tin with crushed cookies : bottom and sides. Place in the refrigerator for 15 minutes.

Mix together cheese, liquor, orange peel, juice, jam, yolks, flour and sugar. Pour into chilled cookies and bake for 20 minutes. Then set the temperature into 160C and bake for another 40 minutes. Then set aside to chill.

Place instant jelly into 50 ml of hot water, and stir until well melted. Add jam and juice, mix well. Place orange slices on chilled cheesecake and cover with prepared jelly. Place in the fridge for one night.



Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

2 komentarze:

  1. Uwielbiam likier Cointreau i wszystko w czym można go znaleźć. Jego połączenie z sernikiem musi być rewelacyjne. Aż człowiekowi ślinka cieknie. Mniam, rozmarzyłem się :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...