środa, 16 kwietnia 2014

Rolada czekoladowo pomarańczowa.


Masa z ricotty i śmietany, z pistacjami i truskawkami zawijana w delikatny biszkopt.
Rolady są wyjątkowo smaczne i szybkie w wykonaniu, dlatego bardzo często lądują na stole świątecznym. Masa do tej wyszła wyjątkowo pyszna: dodatek ricotty sprawia, że śmietana nie jest bardzo ciężka, a całość ma wyważony smak. Pistacje dodają słoności a truskawki słodyczy. Całości dopełnia dżem pomarańczowy. 


Przygotowanie: 30 minut.
Pieczenie: 10 minut
Gotowe do podania: 4 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 12 kawałków

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ciemnego kakao do wypieków
  • 20 g cukru
Masa:
  • 250g ricotty
  • 200 ml śmietany 36%
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki dżemu pomarańczowego
  • 150 g pistacji
  • 100 g truskawek 

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno blachy 23x33 centymetry wyłożyć papierem do pieczenia.

Oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać 100 g cukru oraz cukier waniliowy i miksować, aż masa będzie gładka i jasna. W dużej misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodać żółtka z cukrem i zmiksować do utworzenia grudek.

Białka ubić na sztywno. Połowę białek dodać do masy i zmiksować. Gdy masa będzie gładka, dodać resztę białek i wymieszać łyżką. Przygotowane ciasto przelać do blachy i wyrównać. Piec przez 9 minut.

Jeszcze ciepłe ciasto położyć na ściereczce. Oderwać papier i zawinąć roladę, zwijając od krótszego boku. Tak złożone ciasto trzymać w ścierce do ostygnięcia.

Pistacje obrać ze skorupek i posiekać. Truskawki umyć i pokroić w drobne kawałki. Ricottę wymieszać z dżemem pomarańczowym.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. Do śmietany wmieszać serek z dżemem oraz pistacji i truskawki. Masę wstawić do lodówki na 15-20 minut.

Wystudzoną roladę odwinąć ze ściereczki. Następnie wyłożyć masę na ciasto, pozostawiając brzegi suche. Roladę zwinąć w ten sam sposób w który zwijaliśmy zaraz po upieczeniu. Całość włożyć do lodówki na godzinę lub dwie, aby całość stężała.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!







Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)


_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________


Chocolate roulade with ricotta, orange, pistachios and strawberries mousse.

Preparation: 30 minutes.
Baking : 10 minutes.
All ready: about 4 hours.

Sponge cake:

  • 4 eggs
  • 100 g raw sugar
  • 2 tbsp vanilla sugar
  • 150 g all purpose flour
  • 2 tsp baking powder
  • 1 tbsp dark cocoa
  • 20 g raw sugar
Moreover:
  • 250 g ricotta cheese
  • 200 ml double cream
  • 3 tbsp sugar
  • 4 tbsp orange jam
  • 150 g pistachios
  • 100 g strawberries


Directions:

Preheat the oven to 180C degrees. Line 23x33 cm baking pan with parchment paper.

Separate whites from yolk. To the yolks add 100 g sugar and vanilla sugar and mix, till it become pale and creamy. In a big bowl mix flour, cocoa and baking powder. Add prepared yolks and beat until it's resemble breadcrumbs.

In a second bowl beat whites wit a pinch of salt. It has to be stiff and shiny. Add a half of the whites to the chocolate mixture and beat with blender. Then add remaining whited and mix with spoon, very slow and delicate. When it's well combined pour the mixture into the prepared pan. Bake for 9 minutes.

Prepare a clean cloth: put baked sponge cake on it. Remove the paper and roll it with cloth. Sponge cake has to stay on the cloth until it completely cooled.


Chop the pistachios and strawberries. Mix ricotta cheese with orange jam, strawberries and pistachios. Beat chilled cream until it very still. Ad the end of beating mix in sugar. When whipped cream is done mix in ricotta.

Roll out the sponge cake and spread ricotta mouse on the top. Then roll in the same way You did with a cloth. Place the roulade on the fridge for at least 2 hours.


Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...